ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ              ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ              ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΗ              ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΝΕΑ            ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

 

ΓΟΝΕΙΣ & ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΙΜΗΣΤΕ ΤΟ ‘21 – ΕΚΠ/ΚΟΙ ΔΙΔΑΞΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1821

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

19 – 23 ΜΑΡΤΙΟΥ

 μιλούμε, διδάσκουμε, επισκεπτόμαστε, ερευνούμε,

διαβάζουμε, ζωγραφίζουμε, δημιουργούμε για το 1821

                                                                                                                                                                                                                          ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

ΠΩΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ;

   Εάν είστε γονέας, μαζί με το παιδί σας, αποσύρετε το απαράδεκτο και προσβλητικό Βιβλίο Ιστορίας Στ΄ Δημοτικού για την εβδομάδα 19 έως και 23 Μαρτίου! Το Βιβλίο δεν πάει στο Σχολείο! Τιμώντας του Ήρωες, την Ιστορία και την Ελευθερία μας!

 

  Εάν είστε Εκπαιδευτικός (Νηπιαγωγός, Δάσκαλος, Καθηγητής) οποιασδήποτε βαθμίδας και ειδικότητας, όλη την εβδομάδα 19-23 Μαρτίου, αφιερώστε την αποκλειστικά στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821! Περάστε από το τυπικό καθήκον, στο υψηλό και υπέροχο εθνικό χρέος και Λειτούργημα! Αναβιώστε το «Κρυφό Σχολειό»! Ζωντανέψτε την Επανάσταση του ΄21!

 

  Όλοι οι Έλληνες, ολόκληρος ο Ελληνισμός, Ελλάδος, Κύπρου, Ευρώπης, Αυστραλίας, Αμερικής, Ασίας, Αφρικής, όλοι μαζί, ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, το ΣΥΓΧΡΟΝΟ 1821 και στέλνουμε ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ!

 ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΕΔΩ

 

 

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ, ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,

ΤΟΥ ΗΡΩΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

19-23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

«Όταν μου πειράζουν την πατρίδα μου και θρησκεία μου,

θα μιλήσω, θα ‘νεργήσω κι ό,τι θέλουν ας μου κάμουν» Μακρυγιάννης

 

Ο ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «25η ΜΑΡΤΙΟΥ» ΣΤΑ 1839

   «Τον Μάρτιον μήνα τα 1839 – η Κυβέρνηση αποφάσισε να γένεται μια εθνική γιορτή.  και την αποφάσισε να γένεται κάθε χρόνο του Βαγγελισμού και να γιορτάζη εκείνη την ημέρα γενικώς το κράτος (σημ. από το 1838) – η Κυβέρνηση, κι ο γλάρος Γλαράκης εις τα πράματα της Γραμματείας του Εσωτερικού ως κρεατούρα ρούσικη, αυτές οι γιορτές δεν τους δίνουν χέρι ν΄ ακούγωνται και θέλησαν εκείνη την χρονιά και την έσβησαν . δεν άφησαν να γένη τίποτας. Κάμποσοι άνθρωποι κι όλα τα παιδιά του σχολειού, του Γυμνάσιου, θέλησαν να κάμουν ένα μνημόσυνον όσων σκοτώθηκαν. Προσκάλεσαν πολλούς, προσκάλεσαν  κι εμένα. Η εξουσία βγάζει αναντίον μου ότι θα κάμω επανάσταση και θα σκοτώσω εκείνους οπού έγιναν αίτιγοι να χαλάσει η γιορτή και με χιλιάδες τρόπους σώθηκα»!!!

 ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, Απομνημονεύματα

 

                                                                                                                                                                                                                            ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ;

   Επειδή από το Βιβλίο Ιστορίας Στ΄ Δημοτικού, ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΜΒΟΛΟ  «25η ΜΑΡΤΙΟΥ»!!! Ενώ δεν αναφέρεται ούτε καν η ύπαρξη και εορτασμός ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ!!!

  ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ «ΛΑΒΑΡΟ ΤΟΥ 1821», το τρυπημένο από τουρκική σφαίρα κατά την απελευθέρωση των Καλαβρύτων στις 22 Μαρτίου 1821!!!

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΤΗΝ «ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ», όπου όρκισε ο Π. Π. Γερμανός τους Προκρίτους στο Λάβαρο-Εικόνα στις 18 Μαρτίου και τους Οπλαρχηγούς στις 21, οπότε και ξεκίνησαν με το Λάβαρο για την πολιορκία των Καλαβρύτων! Ο Π. Π. Γερμανός στις 24 Μαρτίου έμπαινε κατόπιν με 500 παλικάρια στην Πάτρα, όπου και τέλεσε στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, παραμονή του Ευαγγελισμού, την πρώτη Επαναστατική Λειτουργία, μέσα σε απερίγραπτη κατάνυξη και δάκρυα, με σημαία το Σταυρό! Στο τέλος, σείστηκε η Πάτρα από το «Ελευθερία ή Θάνατος»! Όλα αυτά ενώ αναζητούνταν από τους Τούρκους της Τρίπολης! Εάν πήγαινε, όπως οι άλλοι όμηροι, η Αχαΐα θα αργούσε πολύ να σηκώσει τουφέκι, παρότι στο νότο είχε ξεκινήσει η Επανάσταση με την απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου από Πετρόμπεη, Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα. Τότε τελέστηκε εκεί, στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, η πρώτη Ελεύθερη Δοξολογία του Ελληνικού Έθνους, μετά το πάρσιμο της Πόλης και τη γενική σκλαβιά!!!  Άρα, πράγματι η επίσημη Επανάσταση είχε οριστεί στις 25 Μαρτίου, όπως αποδεικνύεται και από όλες τις πηγές και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, επίσημα διορισμένος Έφορος της Φιλικής, είναι αυτός που Ορκίζει στο Λάβαρο, Κηρύσσει στην Πάτρα και Διακηρύσσει στις Δυνάμεις την Ελληνική Επανάσταση!!! Επομένως είναι απόλυτα σωστός ο Εθνικός Εορτασμός της 25ης Μαρτίου, όπως και ορίστηκε από το 1838!

   ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λίγες ημέρες πριν λίγες ημέρες πριν την Επανάσταση του 1821, λίγες ημέρες προτού την 25η Μαρτίου 1821, παρουσιάστηκε η Παναγία στην Τήνο, στον Μιχαήλ Πολυζώη και του είπε για το θέλημά της να χτιστεί Εκκλησία «όπως άλλοτε» στο χωράφι του Δοξαρά! Την επομένη χρονιά επιβεβαίωσε άλλες τρεις φορές το θέλημά της στην Αγία Πελαγία, με επακόλουθο να αρχίσει το σκάψιμο, που τελικά οδήγησε στην εύρεση της θαυματουργής Εικόνας στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών, 30 Ιανουαρίου 1823, επάνω στην αντάρα του Αγώνα! ΚΑΙ ΘΕΡΙΕΨΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΤΕ, ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ, ΗΤΑΝ Η  25η ΜΑΡΤΙΟΥ!!! Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ !!! Ο ΔΙΠΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ!!!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ «ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»!!! Την ύπαρξή  Κρυφών Σχολειών αποδεικνύει ο ίδιος ο Φωτάκος, Υπασπιστής του Κολοκοτρώνη, εξουσιοδοτημένος απεσταλμένος του Υψηλάντη στον Κανέλλο Δεληγιάννη στο Μωριά, για να τον ενημερώσει ρητά για τις «25 Μαρτίου», γράφοντας:

   «Μόνοι των οι Έλληνες εφρόντιζαν διά την παιδείαν, η οποία εσυνίστατο εις το να μανθάνουν τα κοινά γράμματα, και ολίγην αριθμητικήν ακανόνιστον . εν ελλείψει δε διδασκάλου, ο ιερεύς εφρόντιζε περί τούτου. Όλα αυτά εγίνοντο εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους»!!! Φωτάκος, Απομνημονεύματα

 

ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΟ ΦΡΙΚΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ!!!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ «ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ Ε΄», ανήμερα του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821, στην Πύλη του Πατριαρχείου, στην Κωνσταντινούπολη !!!! (Σημ. πάγιο αίτημα των Τούρκων, μέχρι τώρα, είναι να ανοίξουμε την Πόρτα εκείνη…)

 

ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ», ΑΠΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ «ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟ» χωρίς να αναφέρεται ο καθοριστικός ρόλος που έπαιξε ο ίδιος με το ασταμάτητο κήρυγμά του σε όλα τα ελληνικά υπόδουλα μέρη και οι εκπληκτικές Προφητείες του, για το Ποθούμενο, την Ελευθερία και την επανάκτηση και αυτής της Πόλης!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΦΙΛΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ!!!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ!!!

 

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ, ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΕΣ ΣΕ ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΡΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1 ΕΥΡΩ!!! ΕΝΩ ΕΒΑΛΑΝ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟΥ, ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΗ ΤΩΝ ΟΠΛΑΡΧΗΓΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟ!!!

 

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, παρουσιάζοντάς της ως «κίνηση των πολιορκημένων να βγουν απ΄ το φρούριο…»!!!

 

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΑΝ ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΑΠΙΤΣΑΣ!!!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ  ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΜΑΝΙΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΗΡΩΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ!!!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΟΥΒΛΙΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΛΕΩΝΙΔΑ, ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ!!!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑ ΗΡΩΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ 118 ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΟΥ!!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΝΑΟΥΣΑ – ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ, ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ, ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ, ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ!!!

 

ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΙΜΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΗΡΩΙΚΑ ΣΦΑΚΙΑ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΓΔΑΡΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ!!! ΕΝΩ ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΣΤΕΡΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ!!! (Και στην Κρήτη λειτούργησαν πολλά Κρυφά Σχολειά, που ως σήμερα φαίνονται και θυμίζουν την ηρωική αντίσταση της Ελληνικής Μεγαλονήσου)

 

ΧΑΝΤΑΚΩΣΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΥΝΘΗΜΑ –ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ,  ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΝΙΚΗΣ, ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΗΣ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ,  ΤΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ»!!!

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΟΥ «ΒΙΒΛΙΟΥ-ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥ»

ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΜΠΗΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ, ΣΤΗ ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

 

 

ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 1821,

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΑΘΜΙΔΑ, ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΙΔΕΕΣ, ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

Διαβάζουμε και συζητούμε το Λόγο του Κολοκοτρώνη στους νέους- Γράφουμε Έκθεση πάνω σε ένα απόσπασμα των λόγων του Κολοκοτρώνη στους νέους  (βρείτε το ΕΔΩ) ή του Μακρυγιάννη (ΕΔΩ)

 

Διαβάζουμε μερικά από τα υπέροχα εικονογραφημένα βιβλία των εκδόσεων Στρατίκη για το 1821 και τους ήρωες (πρόκειται για εξαιρετική δουλειά – προτείνουμε π.χ. το Αθάνατο ’21 – δείτε τα ΕΔΩ)

 

Κατεβάζουμε και ακούμε την εκπληκτική μουσική και τραγούδια του Χρήστου Λεοντή από την Καντάτα Ελευθερίας!!! Υπάρχει μελοποιημένος σε συγκλονιστική σύνθεση, ο υπέροχος Θούριος του Ρήγα Φεραίου!!!( Κατεβάστε δωρεάν ΕΔΩ - αξίζει να τα ακούσουν παιδιά και γονείς και θα προσφέρουν το πιο κατάλληλη μουσική επένδυση για θεατρικά)

 

Σκηνοθετούμε και ανεβάζουμε θεατρικά έργα για την Επανάσταση του 1821

 

Συζητούμε για τη σημασία της 25ης Μαρτίου, τη διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επανάστασης του 1821

 

Επισκεπτόμαστε τοπικά, εθνολογικά, ιστορικά ή πολεμικά Μουσεία ή ιστορικές τοποθεσίες- Μνημεία και συζητούμε για τα γεγονότα και πρόσωπα της περιοχής μας, που συνδέονται με τον Εθνικό Ξεσηκωμό

 

Βρίσκουμε, φορούμε και μιλούμε για την τοπική φορεσιά, τις φορεσιές της Επανάστασης, τα μέρη τους ή επισκεπτόμαστε ένα σχετικό Μουσείο  - Μαθαίνουμε για την στολή του τσολιά, τα χρώματα, τα μέρη της (ΕΔΩ)

 

Παίζουμε τα αθλήματα των Κλεφτών στη Γυμναστική (τρέξιμο, λιθάρι, σημάδι)

 

Χορεύουμε τους αθάνατους Δημοτικούς Χορούς, που έχουν σχέση με την Κλεφτουριά, το 1821, το Ζάλογγο

 

Μαθαίνουμε τραγούδια για τα Κλεφτόπουλα, τα Σαράντα Παλικάρια, το Θούριο, το Υπερμάχω Στρατηγώ (βρείτε τα ΕΔΩ)

 

Βρίσκουμε και επισημαίνουμε με ταμπελίτσες στο χάρτη όλα τα σημαντικά μέρη του Αγώνα (π.χ. Οδησσός, Κωνσταντινούπολη, Βελεστίνο, Ιάσιο, Αγία Λαύρα, Βαλτέτσι, Μάνη, Καλαμάτα, Σούλι, Ιωάννινα, Ζάλογγο, Αραπίτσα, Χίος, Ψαρά, Αίνος, Λάβαρα, Λίμνη Ευβοίας, Μεσολόγγι, Αλαμάνα, Μανιάκι, Ναβαρίνο, Ρούμελη, Μοριάς, Άγιον Όρος, Κασσάνδρα, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Σπέτσες, Ύδρα, Ναύπλιο, Αίγινα, Αρκάδι και άλλα

 

Βρίσκουμε πληροφορίες για τους Ήρωες ανά ομάδες (Άγιος Κοσμάς Αιτωλός, Ρήγας Φεραίος, Φιλική Εταιρεία-Σκουφάς-Ξάνθος-Τσακάλωφ, Αλέξανδρος Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Άγιος Γρηγόριος Ε΄ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Ιωάννης Μακρυγιάννης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Δημήτριος Υψηλάντης, Δόμνα Βισβίζη, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ασημάκης Φωτήλας, Φωτάκος, Δημήτριος Αινιάν, Κριεζής, Ζαΐμης, Εμμανουήλ Παππάς, Τάσος Καρατάσιος, Χάψας, Μάρκος Μπότσαρης, Τζαβελαίοι, Ανδρέας Μιαούλης, Τομπάζης, Γεωργάκης Ολύμπιος, Φαρμάκης, Αθανάσιος Καρπενησιώτης και τόσοι άλλοι), καθώς και επίσης για ντόπιους Νεομάρτυρες!

 

Ζωγραφίζουμε σκηνές, πίνακες, σκηνικά από στιγμές του Αγώνα και μορφές της Επανάστασης

 

Κατεβάζουμε, προβάλλουμε και συζητούμε το Βίντεο του 1821 (ΕΔΩ)

 

Παίζουμε και μαθαίνουμε διαδικτυακά για το 1821 (ΕΔΩ)

 

 

 

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

«Μόνοι των οι Έλληνες εφρόντιζαν διά την παιδείαν, η οποία εσυνίστατο

εις το να μανθάνουν τα κοινά γράμματα, και ολίγην αριθμητικήν ακανόνιστον.

εν ελλείψει δε διδασκάλου, ο ιερεύς εφρόντιζε περί τούτου. Όλα αυτά

εγίνοντο εν τω σκότει και προφυλακτά από τους Τούρκους»!!!

                                                                                   Φωτάκος, Απομνημονεύματα

 

 

www.noiazomai.net

 

noiazomai@gmail.com