www.NOIAZOMAI.net

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ουάσιγκτον, του Λάμπρου Παπαντωνίου

για το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

25-2-2009

 

   Κυκλοφόρησε, από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η ετήσια Έκθεση για την κατάσταση των  ανθρωπίνων  δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, για το έτος 2008, που το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υποβάλλει κάθε χρόνο στο Κογκρέσο, βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας που θεσπίζει σειρά κριτηρίων.

 

   Η Έκθεση για την Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια με την περσινή σε περιεχόμενο και παρατηρήσεις, με ορισμένες επισημάνσεις που αφορούν σε γεγονότα του περασμένου έτους.

 

   Στο προοίμιο υπογραμμίζεται ότι η χώρα μας είναι μια συνταγματική, πολυκομματική Δημοκρατία 11 εκατομμυρίων κατοίκων, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και ότι οι πολιτικές αρχές της χώρας διατήρησαν τον αποτελεσματικό έλεγχο των Αρχών Ασφαλείας. Σημειώνεται επίσης ότι στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές του 2007, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επανεξελέγη με μικρή πλειοψηφία εδρών στη Βουλή και ο κ. Καραμανλής παρέμεινε στην Πρωθυπουργία.

 

   Αναφέρεται, ωστόσο, ότι παρατηρήθηκαν προβλήματα σε αρκετούς τομείς, όπως κακοποίηση ιδιαίτερα παράνομων μεταναστών και αθίγγανων, από τις δυνάμεις Ασφαλείας, συνωστισμός και άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε μερικές φυλακές, κακές συνθήκες κράτησης λαθρομεταναστών, κάποιοι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης, με την επισήμανση πως ωστόσο δεν εφαρμόζονται στην πράξη, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια εις βάρος μη-ορθοδόξων, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ή αποκομμένων από τις οικογένειές τους ανηλίκων, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων ασύλου, αδυναμία παροχής επαρκούς προστασίας σε θύματα οικιακής βίας, διακρίσεις εις βάρος ανηλίκων Ρομά στην εκπαίδευση, που καθίστανται αντικείμενα εκμετάλλευσης μέσω της αναγκαστικής επαιτείας και εργασίας, παράνομη διακίνηση προσώπων, περιορισμοί στη δυνατότητα αυτοπροσδιορισμού εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός εθνοτικών μειονοτήτων, ειδικότερα των Ρομά. Προστίθεται ότι σημαντικό ποσοστό Ρομά στερούνται πρόσβασης σε αξιοπρεπή κατοικία, βασική ιατρική περίθαλψη και ευκαιρίες απασχόλησης. 

 

 

Σεβασμός  της ακεραιότητας του ατόμου

   Το παράρτημα περί αυθαίρετης αφαίρεσης ζωής, αναφέρεται ότι δεν υπήρξαν καταγγελίες για δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα από κυβερνητικούς υπαλλήλους. Επισημαίνεται ωστόσο ότι Αστυνομικός σκότωσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ το θύμα και άλλοι νέοι πετούσαν πέτρες σε αυτοκίνητο της Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι οι αρχές συνέλαβαν τον Αστυνομικό και το συνεργάτη του και ότι εκκρεμεί η δίκη. Ο Αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές δίχως να έχει στόχο το θύμα, ενώ η αυτοψία και η βαλλιστικές έρευνες έδειξαν ότι ο Γρηγορόπουλος σκοτώθηκε από σφαίρα που εποστρατίστηκε. Το περιστατικό πυροδότησε ταραχές και διαδηλώσεις νεολαίας και αυτοαποκαλούμενων αναρχικών σε όλη τη χώρα που διήρκησαν πάνω από μήνα και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων πολιτών και Αστυνομικών καθώς και ζημίες ύψους περίπου ενός δις ευρώ.

 

   Αναφέρει επίσης ότι:

1) τον Ιανουάριο ναυτοδικείο απήλλαξε από κάθε κατηγορία μέλος της ακτοφυλακής για την εμπλοκή του στον πυροβολισμό και θάνατο Έλληνα πολίτη τον Αύγουστο του 2007

2) μέχρι το τέλος του έτους εκκρεμούσε η δίκη συνοριακού φρουρού που πυροβόλησε και σκότωσε αλβανό μετανάστη κατά την απόπειρά του να διασχίσει παράνομα τα ελληνοαλβανικά σύνορα τον Νοέμβριο του 2007

3) τον Σεπτέμβριο σκοτώθηκαν τέσσερις γεωργιανοί μετανάστες σε σημαδεμένο ναρκοπέδιο στον Έβρο. Σημειώνεται ότι συνολικά 72 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στα ναρκοπέδια του Έβρου τα τελευταία 17 χρόνια.

 

   Στο παράρτημα περί βασανισμών, ωμής και απάνθρωπης συμπεριφοράς, αναφέρεται ότι ο νόμος απαγορεύει τέτοιες πρακτικές, αλλά Αστυνομικές Αρχές και η Ακτοφυλακή έχουν προβεί σε καταχρήσεις, ειδικά εις βάρος λαθρομεταναστών, αιτούντων άσυλο και Ρομά. Μνημονεύεται μεταξύ άλλων καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας για χρήση υπερβολικής και παράνομη βίας από την Αστυνομία κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για το θάνατο του Γρηγορόπουλου, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών της. Σημειώνει επίσης, πως η συνέχιση της κακοποίησης κρατουμένων σε αστυνομικά τμήματα Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κόρινθο, Πάτρα κ.α., καθώς και κακή συμπεριφορά των Λιμενικών Αρχών εις βάρος προσφύγων και λαθρομεταναστών. Αναφέρει επίσης σωρεία κακοποιήσεων ξυλοδαρμοί, βιασμοί κ.α και αθλιότητα συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας.

 

 

Σεβασμός πολιτικών ελευθεριών

   Στο τμήμα περί ελευθερίας λόγου και τύπου, τονίζεται ότι υπάρχει ανεξαρτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ότι η κυβέρνηση γενικώς σεβάσθηκε στην πράξη τα δικαιώματα αυτά, αλλά ότι υπάρχουν ωστόσο ορισμένοι νομικοί περιορισμοί, απαγόρευση διασάλευσης φιλικών σχέσεων με γειτονικές χώρες, διασπορά ψευδών ειδήσεων που προκαλούν φόβο στους πολίτες κλπ. Υπογραμμίζει ότι η κριτική προς την κυβέρνηση είναι ελεύθερη και ότι η διάταξη του 2007 σύμφωνα με την οποία οι ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις πρέπει να γίνονται πρωτίστως στη ελληνική γλώσσα δεν είχαν στην πράξη επιπτώσεις στους εν λειτουργία τουρκόφωνους σταθμούς της Θράκης

 

   Προσθέτει ότι ο νόμος απαγορεύει την εσκεμμένη παρότρυνση σε εκδηλώσεις βίας, μίσους και διακρίσεων εις βάρος προσώπων ή ομάδων προσώπων βάσει της φυλετικής ή εθνοτικής τους προέλευσης, με την επισήμανση ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι και το Κεντρικό Ισραηλινό Συμβούλιο είχε μηνύσει την εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» και το μέλος του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνου Πλεύρη για ρατσισμό και αντισημιτισμό, με αποτέλεσμα την καταδίκη του τελευταίου σε φυλάκιση 14 μηνών. Σημειώνει επίσης  αντισημιτικές δημοσιεύσεις στην «Ελευθεροτυπία» και «Τα Νέα» μετά την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα τον περασμένο Δεκέμβριο.

 

 

Στάση Κυβέρνησης έναντι καταγγελιών Διεθνών και ΜΚΟ

για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

   Αρκετός χώρος αφιερώνεται στις καταγγελίες για δυσμενή μεταχείριση και άθλιες συνθήκες ζωής των Αθίγγανων. Αναφορά γίνεται επίσης σε κρούσματα επίθεσης κατά μεταναστών από έλληνες νεοναζί.

 

   Ως προς τους Αλβανούς μετανάστες, σημειώνεται ότι αποτελούν πλέον το 5 με 7% του πληθυσμού και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα κακομεταχείρισης, αν και εκπρόσωποι της αλβανικής κοινότητας καταγράφουν σταδιακή μείωση των εις βάρος τους διακρίσεων. Σημειώνει επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Αλβανοί και άλλοι μετανάστες στη διαδικασία απόκτησης υπηκοότητας, μολονότι πληρούν όλες τις αντικειμενικές προϋποθέσεις.

 

   Τέλος, επισημαίνει ότι ορισμένοι Έλληνες πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες, ότι ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν πως πρέπει να αναγνωριστούν ως «μειονότητες» ή «γλωσσικές μειονότητες», αλλά ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μειονότητα μόνο τη μουσουλμανική.

 

   Ορισμένα άτομα που θεωρούν ότι αποτελούν μέλη μειονότητας αναφέρουν δυσκολίες να εκφράσουν ελεύθερα την ταυτότητά τους, απαγορεύεται η χρήση του όρου «Τούρκος» ή «τουρκικός» σε τίτλους οργανώσεων, μολονότι μεμονωμένα άτομα μπορούν νομίμως να αυτοαποκαλούνται «Τούρκοι».

 

   Σημειώνεται ακόμη ότι μέλη της πομακικής κοινότητας διατείνονται ότι πιέζονται από τουρκόφωνους να απαρνηθούν την ύπαρξη της πομακικής ως ταυτότητας, διακριτής από την τουρκική.

 

   Σημειώνεται επίσης ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την σλαβική διάλεκτο στην ΒΔ Ελλάδα ως «μακεδονική». Μικρός αριθμός σλαβόφωνων επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες», γεγονός που προκαλεί σφοδρές αντιρρήσεις του ελληνικού πληθυσμού. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και δικαστήρια δεν επιτρέπουν σε σλαβικές ομάδες να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» με το επιχείρημα ότι περίπου 2,2 εκ. εθνοτικά και γλωσσικά Έλληνες πολίτες χρησιμοποιούν ήδη τον όρο «Μακεδόνας» προκειμένου να αυτοπροσδιοριστούν.

 

 

 

 

 

www.NOIAZOMAI.net

 

noiazomai@gmail.com