ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

3/2/2007

 

ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΠΟΥΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ

 

KOSOVO STOP

 

ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

 

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ ΜΕ

JOHN BOLTON, LAWRENCE EAGLEBURGER ΚΑΙ PETER RODMAN!!!

 

«ΜΠΟΥΣ, ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ»!!!

 

 «ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»!!!

 

«ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ»!!!

 

«ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ»!!!

 

    Ουάσιγκτων, του Λάμπρου Παπαντωνίου αποκλειστικά για το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

 

   Εναντίον της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπέδιου στρέφονται δυναμικά, ανοιχτά και τίμια οι διακεκριμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, John Bolton, πρώην Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Lawrence Eagleburger, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, και Peter Rodman, πρώην Υφυπουργός Άμυνας, με τεράστιο άρθρο τους, το οποίο προσυπογράφουν και οι τρεις από κοινού, και είδε το φώς της δημοσιότητας στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα WASHINGTON TIMES, με βασικό μήνυμα ότι η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και η αναγνώριση του από την Ουάσιγκτον δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ!!! Και κατά συνέπεια πρέπει να επανεξετασθεί η παρούσα αμερικανική πολιτική και να ανασταλεί η ανεξαρτησία του Κοσσόβου!!!

 

   Το άρθρο-παρέμβαση, προκαλεί ήδη τεράστια αίσθηση στους διπλωματικούς, πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους της Ουάσιγκτων, λίγες μέρες, πριν την αναμενόμενη παράνομη και υπονομευτική για την Ειρήνη των Βαλκανίων και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης, μονομερή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κοσσόβου με την  προτροπή των ΗΠΑ, σε μια τυφλή και λανθασμένη πολιτική, που μοιάζει με την ουρά του δράκου! Ενός δράκου των Βαλκανίων που καλείται αναγκαστικά να αντιμετωπίσει η αντιτιθέμενη, ομόδοξη των Σέρβων Ορθόδοξη Ρωσία, που όλως «τυχαίως» έχει στο εθνόσημό της τον Άγιο Γεώργιο, τον εξολοθρευτή των δράκων…

 

   Οι ΗΠΑ επηρεάζουν όμως και κάποιες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πιέζονται ασφυκτικά να αναγνωρίσουν το Κόσσοβο, ετοιμάζοντας έτσι την αυτοκτονία της Ευρώπης!!!

 

   Στο άρθρο-κόλαφο για την πολιτική Μπους στα Βαλκάνια, που δονεί σαν τεκτονικός  σεισμός το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνονται οι εξής συγκλονιστικές διαπιστώσεις:

 

   κυβέρνηση Μπους έχει εκφράσει την πρόθεση της να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο όταν η αλβανική του εθνότητα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του από την Σερβία. Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, μιας επαρχίας της Δημοκρατίας της Σερβίας που από το 1999 βρίσκεται υπό τον διοίκηση του ΟΗΕ και τον στρατιωτικό έλεγχο του ΝΑΤΟ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του Φεβρουαρίου.

 

   Η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου εκ μέρους των ΗΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθεί παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας, όχι ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Αλβανών κοσοβάρων, και χωρίς τροποποίηση του ψηφίσματος 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ, το οποίο επιβεβαιώνει την σερβική κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση «ουσιαστικής αυτονομίας» του. Επίσης η αμερικανική αναγνώριση αναμένεται να συνοδευτεί από αναγνώριση εκ μέρους κάποιων χωρών της Ε.Ε. που υφίστανται ισχυρή αμερικανική διπλωματική πίεση, ενώ κάποιες χώρες, εντός και εκτός Ε.Ε., δεν αναμένεται να την υποστηρίξουν.

 

   Η επιδίωξη επιβολής μιας τέτοιας διευθέτησης συνιστά ευθεία πρόκληση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε διευθέτηση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς τη συμφωνία του Βελιγραδίου!

 

   Πιστεύουμε ότι η επιβολή ενός διακανονισμού στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και η επιδίωξη αποκοπής τμήματος της επικράτειας της Σερβίας δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ!

 

   Η «μακάρια» θεώρηση της αμερικανικής πολιτικής ότι η απλή παρέλευση εννέα ετών σχετικής ηρεμίας ήταν αρκετή, ώστε να εφησυχάσουν Σερβία και Ρωσία και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους για μια προαιώνια διαμάχη, αποδείχθηκε υπερβολικά αφελής.

 

   Πιστεύουμε ότι χωρίς καθυστέρηση θα πρέπει να επανεξεταστεί η αμερικανική πολιτική στο ζήτημα αυτό και καλούμε την κυβέρνηση Μπους να καταστήσει σαφές, ότι εκκρεμούντος του αποτελέσματος της επανεξέτασης θα ανασταλεί η αναγνώριση του Κοσόβου και θα αποθαρρυνθούν οι αλβανοί κοσοβάροι να ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία του!

  Η τρέχουσα αμερικανική πολιτική βασίζεται στον μη πειστικό ισχυρισμό ότι το Κοσσυφοπέδιο  αποτελεί «μοναδική περίπτωση» και δεν συνιστά προηγούμενο για άλλες περιπτώσεις, ωστόσο εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες σε άλλες χώρες έχουν δώσει ενδείξεις προθέσεων για μίμηση του υποδείγματος του Κοσσυφοπεδίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται αλβανικές κοινότητες στην νότια Σερβία, στο Μαυροβούνιο, και ιδιαίτερα στην ΠΓΔΜ (σ.σ.  στο κείμενο αναφέρεται ως Former Yugoslav Republic of Macedonia), όπως και το σερβικό τμήμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης!

 

   Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει προηγούμενο με μακροχρόνιες και απρόβλεπτες συνέπειες για πολλά μέρη του κόσμου. Το υπόδειγμα του Κοσσυφοπεδίου έχει ήδη αναφερθεί από τους υποστηρικτές του αποσχιστικού κινήματος των Βάσκων στην Ισπανία και την υπό τουρκικό έλεγχο περιοχή της βόρειας Κύπρου. Ούτε το ΣΑ του ΟΗΕ ούτε άλλος Διεθνής Οργανισμός εξουσιοδοτείται ή δύναται να επιβάλλει αλλαγή συνόρων μιας χώρας!

 

   Ίσως το πλέον προβληματικό τμήμα της τρέχουσας αμερικανικής πολιτικής είναι η περιφρονητική προσέγγιση των ρωσικών αντιρρήσεων . Όποιες και αν είναι οι διαφωνίες της Ουάσιγκτον με την Μόσχα για διάφορα άλλα θέματα - και σίγουρα υπάρχουν πολλές - οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να προκαλέσουν μια κρίση που δεν χρειάζεται στις αμερικανορωσικές σχέσεις, αφού υπάρχουν επείγοντα ζητήματα όπου απαιτείται η συνεργασία της Ρωσίας, όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η πυρηνική Βόρεια Κορέα, συνεργασία που θα υπονομευτεί, αν οι ΗΠΑ αγνοήσουν τις λογικές ανησυχίες της Ρωσίας για το Κοσσυφοπέδιο!

 

  Αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν αναγνωρίζοντας το Κόσσοβο, η αδράνεια της Ρωσίας δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και ίσως αποδειχθεί «μοναδική» η περίπτωση του 1999  όπου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναλάμβαναν δράση κατά της Γιουγκοσλαβίας, παρά τις αντιρρήσεις της αδύναμης τότε Ρωσίας. Σήμερα, δεν θα ήταν σοφό να υποτιμήσει κανείς την θέληση και την ικανότητα της Ρωσίας να βοηθήσει την Σερβία και δεν θα ήταν χρήσιμο για τις ΗΠΑ να καταναλώσει σημαντικό πολιτικό κεφαλαίο με την Ρωσία για το ζήτημα αυτό.

 

   Η αμερικανική πολιτική είναι σχεδόν στον ίδιο βαθμό προβληματική και για τους ευρωπαίους συμμάχους μας. Ενώ διάφορες ευρωπαϊκές χώρες-κυρίως μέλη της Ε.Ε.-μπορεί να αισθάνονται υποχρεωμένες να συμπλεύσουν με τις ΗΠΑ αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο, ένας αριθμός των χωρών αυτών θα το πράξουν απρόθυμα λόγω της εμμονής και της ακαμψίας της Ουάσιγκτον. Εκτός από τις ΗΠΑ, ούτε η Ευρώπη θα ωφεληθεί από μια αναμέτρηση με την Ρωσία η οποία μπορεί να αποφευχθεί!

 

   Ακόμη και αν το Κοσσυφοπέδιο αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος, θα πρόκειται για ένα δυσλειτουργικό κράτος εξαρτημένο από την διεθνή κοινότητα για το απώτερο μέλλον. Η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα βασιλεύουν, η επιβολή του νόμου, η ακεραιότητα της Δικαιοσύνης, η προστασία της περιουσίας και του ατόμου – συνιστώσες απαραίτητες για ένα  κράτος - πρακτικά δεν υφίστανται και ενώ οι δυσλειτουργίες αυτές μέχρι πρότινος αποδίδονταν στην αβεβαιότητα του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, δεν αναμένεται να διορθωθούν με την ανακήρυξη ανεξαρτησίας!

 

   Το αποτέλεσμα θα είναι μια «σύγκρουση σε κατάψυξη» και το ζήτημα του καθεστώτος θα εξακολουθεί να είναι ανεπίλυτο, ενώ ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των συγκρούσεων θα εμποδίσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου και στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθεί ισχυρότερη αμερικανική παρουσία, που οι ΗΠΑ θα δυσκολευθούν να ικανοποιήσουν, λόγω άλλων υποχρεώσεων!

 

   Η Σερβία έχει σημειώσει μεγάλες προόδους στην οικονομία και στην εισαγωγή δημοκρατικών θεσμών έπειτα από την πτώση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Η σημερινή αμερικανική πολιτική για το Κοσσυφοπέδιο  ενέχει τον κίνδυνο πλήρους ακύρωσης αυτής της προόδου, αφού αντιμέτωπη με το δίλημμα ένταξης στους δυτικούς θεσμούς ή υπεράσπισης του συντάγματος της και της εθνικής της κυριαρχίας, δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι θα επιλέξει η Σερβία!

 

   Η τρέχουσα πολιτική θα προκαλέσει την ριζοσπαστικοποίηση και πιθανώς εσωτερική αποσταθεροποίηση της Σερβίας της οποίας θα διαταραχθούν οι σχέσεις με τις χώρες που θα αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, ενώ θα στραφεί περισσότερο στη Ρωσία ως τη μόνη χώρα προστάτη των συμφερόντων της!

               

   Δεν υποτιμούμε την δυσκολία και την περιπλοκότητα του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, ούτε προτείνουμε την επ’ αόριστον διαιώνιση της εκκρεμότητας του καθεστώτος του. Όπως και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα, μια διαρκής και βιώσιμη λύση προέρχεται από διαπραγματεύσεις και συμβιβασμούς. Μια τέτοια προοπτική υπονομεύτηκε από τις υποσχέσεις των Αμερικανών προς τους αλβανούς Κοσοβάρους, ότι τα αιτήματα τους θα ικανοποιηθούν, αν παραμείνουν ανυποχώρητοι και δεν συνάψουν συμφωνία με το Βελιγράδι. Μια τέτοια υπόσχεση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον ισχυρισμό που ακούγεται συχνά από τις τάξεις των υπερμάχων της ανεξαρτησίας ότι η «υπομονή» των αλβανών έχει εξαντληθεί, συνεπώς η ανεξαρτησία πρέπει να ανακηρυχθεί δίχως καθυστέρηση, ισχυρισμός που συνιστά υποχώρηση στην απειλή βίας!

 

   Η επανεκτίμηση της αμερικανικής πολιτικής για το Κόσσοβο έχει καθυστερήσει πολύ καιρό και ελπίζουμε ότι αυτή η πολιτική, που θέτει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο διεθνώς, μπορεί να ανατραπεί, αν ξεκινήσει άμεσα η επανεκτίμηση της. Στο μεταξύ καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να μην αναληφθεί βιαστική και απερίσκεπτη δράση που θα μετατρέψει το σχετικά μικρό πρόβλημα σε μείζον> καταλήγει το άρθρο των διακεκριμένων αμερικανών αξιωματούχων…

 

 

      Η ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ

    «Μην παριστάνεται το Θεό – Θα οδηγηθεί σε διχοτόμηση το Κόσσοβο»

 

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά διατυπώνονται δημόσια, μαζικά και υψηλόβαθμα τέτοιες απόψεις κατά της μονομερούς Ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου, χάρη στην οποία κινδυνεύει η Αμερική να εμπλακεί σε ένα νέο φθοροποιό «Ψυχρό Πόλεμο», όπως προειδοποιεί (3-2-2008) από την επιλεγμένη Αθήνα ο εκεί Ρώσος Πρέσβης Αντρέι Βντόβιν, σε μια γεμάτη νόημα παρέμβασή του, στην οποία φωτογραφίζει τη διχοτόμηση του Κοσσόβου με ό,τι αυτό συνεπάγεται:

   «Πρέπει για το Κόσσοβο να είμαστε σαφείς. Προετοιμάζεται ο κατατεμαχισμός ενός κυρίαρχου κράτους, της Σερβίας, που δεν είναι μέλος ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της ΕΕ, οργανισμών, οι οποίοι επιχειρούν να υποκαταστήσουν τον ΟΗΕ. Δικαίως στο Μόναχο ο Πρόεδρος Πούτιν παρατήρησε απευθυνόμενος σε ορισμένους δυτικούς εταίρους ότι δεν χρειάζεται να παριστάνουν το Θεό”. Η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας κατοχυρώνεται στο θεμελιώδες ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η εγκατάσταση της αποστολής της ΕΕ στο Κόσσοβο είναι δυνατή, μόνο με συμφωνία Βελιγραδίου και Πρίστινας και στη βάση νέου ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ. Θεωρούμε ανεπίτρεπτη την πίεση στο γ.γ. του ΟΗΕ ώστε να "ευλογήσει" την ανεξαρτησία του Κοσόβου και την αποστολή της ΕΕ.!

 

 

   Αν η Πρίστινα κηρύξει μονομερώς ανεξαρτησία, η αναγνώρισή της θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στο διεθνές σύστημα δικαίου και τις αρχές του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας! Οι Σέρβοι δεν θα αποδεχθούν την ενέργεια αυτή, εφόσον θα είναι παράνομη. Η Ρωσία ως μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ θα αναγκαστεί να θέσει στο ΣΑ του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ το ζήτημα και δεν θα επιτρέψει ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ ή άλλους διεθνείς οργανισμούς! Η επαρχία με ευθύνη των Αλβανών του Κοσόβου θα διχοτομηθεί! Στα Βαλκάνια θα εμφανιστεί μια νέα επικίνδυνη "παγωμένη σύγκρουση" για πολλά χρόνια. Θα προκύψει κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής και διεθνικών συγκρούσεων. Θα ενεργοποιηθούν οι εξτρεμιστικές ομάδες!

   Ευελπιστούμε ότι το ΣΑ του ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, άλλοι διεθνείς οργανισμοί θα αποτιμήσουν τη μονομερή διακήρυξη της ανεξαρτησίας ως παράνομη πράξη. Και η διεθνής δύναμη, εκπληρώνοντας τα καθήκοντα που της έχει αναθέσει ο ΟΗΕ, θα ακυρώσει τις επικίνδυνες χωριστικές ενέργειες της Πρίστινα.

   Εάν και πότε η Πρίστινα θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της, θα αποφασιστεί σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες. Ακόμη δεν έχουν όλα χαθεί. Είμαστε έτοιμοι για στενή συνεργασία με τους δυτικούς εταίρους μας, αλλά σε νόμιμα πλαίσια. Όλες οι συγκεκριμένες προτάσεις μας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας για διαμόρφωση ενός "οδικού χάρτη", παραμένουν σε ισχύ» καταλήγει στη βαρυσήμαντη και ευθεία ρωσική προειδοποίηση για δρόμο χωρίς επιστροφή ο εντεταλμένος της Ρωσικής Διπλωματίας στην Ελληνική Πρωτεύουσα!

 

   ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

 Η επικείμενη και απερίσκεπτη μονομερής ανακήρυξη της «Ανεξαρτησίας» του Κοσσόβου, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα προκαλέσει ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ, και θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» με πρώτο πρώτο το ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΘΕΜΑ 20.000.000 Κούρδων της Τουρκίας, που θα απαιτήσουν με την πολιτική πιθανόν υποστήριξη της Ρωσίας την άμεση αλλαγή των συνόρων της Τουρκίας και την Ανεξαρτησία τους (εντελώς ανεξάρτητα από το Βόρειο Ιράκ), ενώ δεν αναμένεται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια οι 600.000 Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, που διαθέτουν το νομικά και διεθνώς κατοχυρωμένο κεκτημένο της Αυτονομίας από την Αλβανία, υπογεγραμμένο από τις  ίδιες τις Μεγάλες Δυνάμεις! Επίσης άλλοι 300.000 Έλληνες των Σκοπίων (ελληνόφωνοι, σλαβόφωνοι, βλαχόφωνοι), οι μόνοι δηλαδή Μακεδόνες, που επιμελώς αποκρύβουν τα Σκόπια, θα ζητήσουν πιθανά την εθνική αποκατάστασή τους, ταυτόχρονα με  τους Αλβανούς του Τετόβου, που εκτιμάται ότι θα εξεγερθούν μετά το Κόσσοβο και θα διαλύσουν το ψευδοκράτος τoυ Τίτο και Στάλιν!!!

  Παράλληλα, μια σειρά Μειονοτήτων σε όλη την Ευρώπη θα προκαλέσει εξεγέρσεις και διεκδικήσεις, έχοντας ως άμεσο επακόλουθο την οριστική διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τελικές απρόβλεπτες συνέπειες για την Ιστορία του Κόσμου, που μπορεί να βυθιστεί σε χάος παρόμοιο με εκείνο που προκάλεσε ο Χίτλερ…

   Για αυτό ίσως το άρθρο της WASHINGTON TIMES τιτλοφορείται επιτυχημένα «WARNING LIGHT ON KOSOVO»!

www.NOIAZOMAI.net

 

 

www.NOIAZOMAI.net

 

noiazomai@gmail.com