www.NOIAZOMAI.net

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ  ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΝΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΡΩΑ*

 

 

Αποχαιρετισμός στο στενό συνεργάτη και υπέροχο φίλο του ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

   Με απέραντη θλίψη μας γέμισε στο ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ η είδηση του χαμού του Λάμπρου Παπαντωνίου. Ενός ανεκτίμητου συνεργάτη και πάνω από όλα ενός στενού και πιστού φίλου, με τον οποίο μοιραστήκαμε κοινές αγωνίες, αγώνες και όνειρα για τον Ελληνισμό και είχαμε τη μεγάλη χαρά να πολεμήσουμε μαζί με το ίδιο τίμιο ξίφος! Με το ξίφος της Ελλάδας που κρατούμε στις καρδιές μας, σαν πολύτιμη κληρονομιά και μοναδικό θησαυρό, στο οποίο και είχαμε αφιερώσει τη ζωή μας.

 

   Αυτή την ιδέα της Ελλάδας, της Κυράς και Αρχόντισσας της Ειρήνης, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Ανθρωπιάς, της Κυράς της Ορθοδοξίας και του Πολιτισμού, αυτής της ματωμένης αρχοντογεννημένης Μάνας, που πασχίζει να βαστάξει τη σημαία της πάνω στον αρχαίο βράχο, την ελιά, το ξωκλήσι και το μάρμαρο, ενάντια σε όλα τα κακόβουλα και δόλια σχέδια των αμέτρητων ξένων αλλά και των λιγοστών ντόπιων δυναστών της, υπερασπιζόταν με μοναδική στην ιστορία αγάπη και αυτοθυσία ο Λάμπρος ο Έλληνας, όπως τον φώναζαν στην Αμερική! Lambros the Greek!

 

   Ο Λάμπρος ήταν ένας μεγάλος αγωνιστής! Ήταν ένας Δημοσιογράφος που πάσχιζε για την Ελλάδα! Θα λέγαμε με βεβαιότητα ότι ήταν ο Εθνικός μας Δημοσιογράφος! Ο μόνος Έλληνας Δημοσιογράφος που ως διαπιστευμένος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε το μοναδικό προνόμιο να ρωτά καθημερινά απευθείας τις επίσημες ΗΠΑ για τα εθνικά θέματα και να δημιουργεί συχνά πανικό, εκνευρισμό και αμηχανία, αλλά και να εκμαιεύει με μαεστρία απαντήσεις που ήταν εξαιρετικά χρήσιμες για την Ελλαδική και Κυπριακή Διπλωματία!

 

   Σε αυτό το πεδίο, στην Αίθουσα Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έδωσε πολύ μεγάλο αγώνα, παίζοντας κυριολεκτικά τη ζωή του κορώνα γράμματα! Διότι το να πατάς στον κάλο τις ΗΠΑ και ενώπιον όλων των ξένων διαπιστευμένων Δημοσιογράφων και να εκθέτεις την πολιτική τους ή να ανατρέπεις τα σχέδια τους, είναι άθλος, αλλά άθλος στην κόψη του ξυραφιού!

 

   Πολύ μεγάλο «πόλεμο» είχε και με τις Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, για τις οποίες έκανε πολύ μεγάλες και επικίνδυνες αποκαλύψεις, τέτοιες που μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να τον «τινάξουν στον αέρα»!

 

   Για το πόσο επικίνδυνα έκανε τη δουλειά του, το εθνικό αυτό έργο, είναι τα λόγια που μας έγραψε μια μέρα, που πραγματικά είχε ζορίσει πολύ το εκεί «σύστημα»:

   «Φεύγω από το σπίτι και δεν ξέρω εάν θα ξαναγυρίσω»…

 

   Και όμως πολλές φορές τα θέματά του δεν τα άντεχε το εδώ κατεστημένο, που παρουσιαζόταν αμερικανικότερο της Αμερικής (!!!) και μάλιστα ήταν μεγάλη η πίκρα του Λάμπρου, που τώρα όλοι τρέχουν να εκθειάσουν, για τον διωγμό του από το ΑΠΕ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων!!!

 

  Έτσι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πιο δυνατά θέματα, εκείνα που ήξερε πως δεν είχαν τα κότσια να σηκώσουν οι Εφημερίδες και τα ΜΜΕ που έστελνε ρεπορτάζ, τα έδινε με όλη του την αγάπη, με όλη του τη φροντίδα και την αγωνία και μάλιστα κατ΄ αποκλειστικότητα στο ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, το οποίο αποτέλεσε για τον Λάμπρο έναν δυνατό και απόλυτα έμπιστο σύμμαχο και φίλο!

 

   Τα θέματά του ήταν πάντα πολύ δυνατά! Συγκλονιστικά! Και οι συνεντεύξεις που έπαιρνε μαρτυρούσαν όχι μόνο τη βαθιά γνώση πολλών ξεχωριστών και ειδικών θεμάτων, αλλά και το ταλέντο του να κάνει ερωτήσεις τέτοιας διεισδυτικότητας και τέτοιας διευκρινιστικότητας, που να οδηγούν πάντα σε κρυστάλλινη αντίληψη τον αναγνώστη, ικανοποιώντας πλήρως και τον απλό μη ειδικό αναγνώστη, αλλά και τον εξειδικευμένο επιστήμονα! Αυτό ήταν ένα ταλέντο μοναδικό! Που κυριολεκτικά δεν το έχουμε συναντήσει πουθενά!

 

   Εκτός των άλλων, είχε μια τόσο μεγάλη ταπεινότητα, που τον έκανε αμέσως αγαπητό και κέρδιζε την εμπιστοσύνη σου από την πρώτη στιγμή! Ήταν ο χαρακτήρας του. Ταπεινός σαν άνθρωπος, μαχητικός σαν Δημοσιογράφος! Φιλικός και καταδεκτικός σαν άτομο και ταυτόχρονα δυνατός και συντριπτικός στην πένα, ιδίως εάν επρόκειτο για τη μεγάλη αγαπημένη του, την Ελλάδα! Αυτήν με την οποία ήταν διαρκώς ερωτευμένος! Αυτή η οποία ήταν τόσο αδικημένη και αυτό έκανε τον ταπεινό Λάμπρο γίγαντα-υπερασπιστή!

 

   Το χαμόγελό του, ήταν ό,τι πιο όμορφο μπορεί να θυμηθεί κανείς! Ένα χαμόγελο αληθινό, ειλικρινές, πηγαίο, χαμόγελο αγγέλου που βρέθηκε να παλεύει μέσα στον ποιο βαθύ και σκοτεινό βούρκο, αυτόν της παγκόσμιας πολιτικής και των αδίστακτων συμφερόντων των ΗΠΑ, χωρίς να ξεχάσει ότι ήταν άγγελος…

   Αλλά υπήρχε εκεί και κάτι που τον ικανοποιούσε. Η απολαυστική ελευθερία της Γνώμης και της Έκφρασης, πράγμα που στην Ελλάδα είναι κατ΄ ουσίαν ζητούμενο ακόμη…

 

   Ο Λάμπρος, ο Λάμπρος της Ελλάδας, ο αφανής ήρωας της, ο υπερασπιστής των εθνικών δικαίων μέσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο άνθρωπος που δεν αξιοποίησε το ΥΠΕΞ, που δεν αξιοποίησε η ΕΡΤ, που δεν αξιοποίησε η Ελλάδα, έφυγε! Και πιο σωστά, έπεσε! Γιατί ήταν μαχητής! Αγωνιστής! Και του σύγχρονου Μακεδονικού Αγώνα! Και του Βορειοηπειρωτικού! Και του Θρακικού και Πολίτικου! Και του Κυπριακού!

 

   Το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ θα δημιουργήσει Ειδική Σελίδα Αφιερωμένη στο Λάμπρο, με όλα τα Θέματα που μας έδωσε και συντάραξαν κυριολεκτικά την κοινή γνώμη, καθώς και με κομμάτια από την προσωπική μας αλληλογραφία*, όπου διαφαίνεται το μεγάλο εθνικό ανάστημά του και οι αγωνίες του για την τύχη του Ελληνισμού, και ειδικότερα για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, για του οποίου την εθνική αποκατάσταση εργαζόταν με αυτοθυσία, ενάντια σε όλους τους δόλιους σχεδιασμούς των Βαλκανίων που ξεκίνησαν από τη δράση του φιλοαμερικανικού UCK

 

  Μας φαίνεται όμως από την άλλη τόσο απίστευτο να έφυγε αυτός ο Λάμπρος μας, που σε όλους χάριζε κουράγιο και δύναμη, βγαλμένα από τη γλυκιά και ευαίσθητη ψυχή του! Αυτή που τον κάνει Αθάνατο και εδώ στη γη και εκεί στον ουρανό! Στο πλάι του Χριστού, του Δικαίου και της Αλήθειας, που υπηρέτησε τόσο δυνατά και τόσο ταπεινά…

 

   Γιατί ναι. Ο Λάμπρος ανήκε σε ένα σπάνιο είδος. Ήταν άνθρωπος του ουρανού στη γη. Και ξέρουμε πως από εκεί επάνω, καθώς ξέρει τι θα γίνει και μας έχει πληροφορήσει για τα δόλια σχέδια στα Βαλκάνια εναντίον μας, πως θα πρεσβεύει στον Θεό και την Παναγιά, για να φυλάξουν τούτο ΄δω το βραχάκι που τόσο αγάπησε! Τούτο δω το μικρό ασβεστωμένο ξωκλήσι της Ελλάδας μας!

 

  Ο Λάμπρος Παπαντωνίου, έζησε σαν ταπεινός ασκητής, έδρασε ως ήρωας, έφυγε ως μέγας! Ο μέγας Λάμπρος ο Έλληνας!

 

  Αυτός είναι ο δρόμος του! Αυτόν ακολουθούμε! Αυτός μας εμπνέει σε μια Δημοσιογραφία για την Ελλάδα και τον Άνθρωπο! Σε μια Δημοσιογραφία που ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ!

 

   Η ορφάνια μας είναι πλέον πελώρια! Σε αυτές τις κρίσιμες μάλιστα εθνικές ώρες για Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Κύπρο, Β. Ήπειρο, σε αυτά που θα ΄ρθουν και τόσο πολύ αγωνιζόταν να ματαιώσει, η έλλειψη του Λάμπρου Παπαντωνίου θα είναι  αφόρητη! Και η έλλειψή του μέσα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα αποδειχθεί αληθινή πληγή!

 

   Ο Θεός ας σε αναπαύει καλέ και αγαπημένε φίλε! Γενναίε και μοναδικέ συναγωνιστή και υπερασπιστή του αγνού και αδικαίωτου Ελληνισμού!

 

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ Κωνσταντίνος Κάλφας

 

www.NOIAZOMAI.net

 

noiazomai@gmail.com

 

 

 

ΕΙΠΑΝ – ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ – ΜΑΣ ΕΓΡΑΨΑΝ

 

   1 Όπως ταξίδευα αεροπορικώς Αθήνα – Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2007 καθοδόν για το Όρος, έβγαλα να ασπαστώ για προστασία – εν όψει της επικείμενης πτήσης – χώμα από τον τάφο του θερμού πατριώτου, του μακαριστού οσίου γέροντος Θεοκλήτου μοναχού Διονυσιάτου.

   Στο διπλανό κάθισμα καθόταν ένας κυριούλης περί τα 55 έτη, κοντούλης και ευτραφής μα συμπαθέστατος καθόλα.

   Όσο διακριτικά κι αν ασπάστηκα το συγκεκριμένο φυλακτό, ο κυριούλης αυτός, που θύμιζε και λίγο δικηγόρο συντηρητικής, παλαιάς «κοπής», με είδε, σάστισε λίγο και αμφιταλαντευόταν για μερικά λεπτά της ώρας για να με προσεγγίσει. Ήταν έκδηλο. Μετά από λίγο δεν άντεξε και με ρώτησε:

   «Αυτό που μόλις ασπαστήκατε ήταν κάποιο φυλακτό;»

   «Μάλιστα του απάντησα, ενός οσίου γέροντος».

   Με ρώτησε για το γέροντα και συγκινήθηκε όταν του είπα κάποια λίγα πράγματα για τον βίο του και τότε μου εξομολογήθηκε ότι είναι Ελληνοαμερικανός που πηγαίνει στη Θράκη να δει την αδελφή του, που είχε κάποια ασθένεια.

   Έτσι με παρεκάλεσε να δώσω τα ονόματα της οικογένειάς του στο Μοναστήρι, γιατί βαλλόταν και ο ίδιος σωματικά και πνευματικά.

   «Μπορώ να ρωτήσω από ποιους βάλλεστε» τον ρώτησα κάπως αδιάκριτα

   «Ε, εκεί στην Αμερική, στη δουλειά μου, μου απάντησε και μιας και ο γέροντας που μου ανέφερες ήταν θερμός πατριώτης, σου λέω ότι είμαι Έλλην δημοσιογράφος, διαπιστευμένος στο Λευκό Οίκο και συγκεκριμένα στο Πεντάγωνο»!

 

   Κατόπιν η συζήτηση άνοιξε. Ο άνθρωπος βουρκωμένος μου περιέγραφε γεγονότα και καταστάσεις που συνέβαιναν ή θα συμβούν σε σχέση με την Ελλάδα, το Κυπριακό και το Σκοπιανό!

   Τέλος, αφού προσγειωθήκαμε, μου έδωσε όλα του τα τηλέφωνα, καθώς βέβαια και το όνομά του. Εγώ του χάρισα το φυλακτό. Το πήρε με μεγάλη συγκίνηση, το ασπάστηκε και είπε ότι θα το φέρει πάντοτε πάνω του, γιατί το είχε μεγάλη ανάγκη.

   Ο εν λόγω κύριος, ήταν ο Λάμπρος Παπαντωνίου! Ο Δημοσιογράφος που γράφει στο ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ, στο Νέμεσις, στον Ελεύθερο Τύπο!

 

Μετά Τιμής

Χρήστος Μαργέλης

 

 

   2  Αγαπητέ κύριε Κάλφα,

τον Λάμπρο Παπαντωνίου τον γνώρισα φευγαλέα πέρυσι το καλοκαίρι. Είχα την ευτυχία ωστόσο να γνωρίσω τη μεγάλη του προσφορά, με όσα είχε την καλοσύνη να μου στέλνει ηλεκτρονικώς ο Θόδωρος Καρυώτης και να μου μεταφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου.

 

   Η ανακοίνωση της 30ης/5/2009 που υπογράφετε σε σχέση με το Λάμπρο, το ήθος, την επαγγελματικότητας, τον πατριωτισμό και την προσωπικότητα του με έκανε να δακρύσω αρκετές φορές.

 

   Αν και μοιάζει περίεργο θέλω σας συγχαρώ για τα υπέροχα λόγια σας για το  μεγάλο δημοσιογράφο, τον Εθνικό Δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαντωνίου, που δείχνουν τη δική σας ποιότητας.

 

   Μπράβο στο «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» για τη σελίδα στη μνήμη του.

 

 

Γιώργος Νικητιάδης

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου

 

 

www.NOIAZOMAI.net

 

noiazomai@gmail.com

 

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ &

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

 

Η ΕΚΘΕΣΗ / 2008 ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 

ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ!

 

ΕΧΘΡΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ ΟΙ ΡΩΣΙΚΟΙ ΑΓΩΓΟΙ! – ΝΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!

 

32 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ!

 

ΜΠΛΕΚΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕ ΙΡΑΝ ΚΑΙ …ΧΑΜΑΣ!

 

ΣΤΗΝΟΥΝ «ΕΞΕΓΕΡΣΗ» ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ «ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ» ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΟΜΠΑΜΑ!

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΡΥΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ! Λάμπρος Παπαντωνίου αποκλειστικά για το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

 

ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – Εκτάκτως από την Ουάσιγκτον ο δημ. ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ!

 

ΞΕΣΠΑΣΜΑ «ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ» ΓΙΑ ΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΙΚΟ!

 

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΚΕΫ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!

 

ΘΕΤΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ο δημ. ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ!!!

 

ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΝΟΠΛΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ & Β. ΗΠΕΙΡΟ, ΒΛΕΠΕΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ!!! Έκτακτη ανταπόκριση Λ. Παπαντωνίου

 

ΓΙΑ «ΝΑΖΙ» ΘΕΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΡΑΪΧ»!!! Αποκαλυπτική ανταπόκριση του Λ. Παπαντωνίου

 

ΣΤΟΠ ΓΙΑ ΚΟΣΣΟΒΟ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!!! Αιφνιδιαστική παρέμβαση στους WASHINGTON TIMES!

 

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ MONTE!!! ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ! Αποκλειστικό

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΘΑ ΣΠΕΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ – ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΟΛΟΣ!!!

 

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ – Φυλακισμένα Μοναστήρια – Πογκρόμ – Το μακελειό!

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΛΑΜΠΡΟ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

   Ο μεγάλος Έλληνας, ο μεγάλος δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαντωνίου, άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Πέμπτης 28 Μαΐου 2009 μ.Χ., στο νοσοκομείο Georgetown της Ουάσιγκτον όπου νοσηλευόταν εδώ και αρκετό διάστημα. Ο γνωστός και περήφανος Έλληνας, «Mr. Lambros», που για χρόνια κυριαρχούσε στις ενημερώσεις του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, με ερωτήσεις για τα εθνικά μας θέματα, ήταν 63 μόλις ετών.

 

  Ο Λάμπρος Παπαντωνίου τα τελευταία χρόνια εργάστηκε ως διπλωματικός ανταποκριτής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του «Ράδιο Θεσσαλονίκη», καθώς και της ελληνο-αμερικανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας "Greek News", ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης και φίλος του δικτύου ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ.

 

   Άρθρα και ρεπορτάζ του δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες ελληνικά  και ξένα έντυπα.

 

   Έκανε το δημοσιογραφικό του ντεμπούτο στα τέλη της δεκαετίας του '70, ως ανταποκριτής στον Αγιο Φραγκίσκο, της ημερήσιας ελληνοαμερικανικής εφημερίδας «Πρωϊνή», στην οποία συνέχισε ως ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον.

 

   Ο Λάμπρος Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Μάνδρα της Ξάνθης, στις 4 Ιουλίου 1945, από Μικρασιάτες γονείς, πρόσφυγες του 1922, τους οποίους έχασε νωρίς, περνώντας πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες.

 

   Απόφοιτος της Νομικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, έφθασε στην Αμερική το 1973, όπου σπούδασε διεθνές δίκαιο και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϋ) στο οποίο και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ. 

 

   Το 1975, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα και σύντομα ειδικεύτηκε στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια της σημαντικής καριέρας του, ο Λάμπρος Παπαντωνίου δημοσίευσε εκατοντάδες άρθρα και έλαβε μέρος ως ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Κύπρο και Αυστραλία.

 

   Μέλος του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον, ο Λάμπρος Παπαντωνίου αφήνει πίσω του πέρα από τους συγγενείς και φίλους, ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην ελληνική δημοσιογραφική παρουσία στην Ουάσιγκτον. Η μεγάλη γνώση, η εμπειρία, η καθολική αποδοχή από τους συνομιλητές του, αλλά και το πάθος του για την Ελλάδα και την ελληνικότητα θα τον κατατάξουν στην μνήμη ως ένα από τους σπουδαίους έλληνες που έζησαν σ' αυτή τη γωνιά του πλανήτη. 

 

ΜΗΝΥΜΑΤΑ

   Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλι ξεκίνησε την σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πλέκοντας το εγκώμιο του εκλιπόντος: «O Λάμπρος ήταν ένα παλαίμαχο μέλος του δημοσιογραφικού μας σώματος. Έλεγε με υπερηφάνεια ότι κάλυπτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Νίξον μέχρι τον Ομπάμα. Αγαπούσε τη δουλειά του εδώ και τον αγαπούσαμε».

 

   «Για το θάνατο του Λάμπρου Παπαντωνίου που για πάνω από τρεις δεκαετίες υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και τα εθνικά θέματα με απαράμιλλη αγωνιστικότητα, αξιοπρέπεια και επιμονή, εκφράζω τη βαθειά μου θλίψη. Θα μας λείψουν το πάθος και ο λόγος του», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

 

   Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Ευάγγελος Αντώναρος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο Λάμπρος Παπαντωνίου υπηρέτησε με αγωνιστικότητα, συνέπεια και πάθος το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Με όπλο την πένα του και την αγάπη του για την πατρίδα έδωσε μάχες για τα δίκαια του Ελληνισμού και τα ζητήματα της Ομογένειας στις ΗΠΑ, όπου έζησε και εργάστηκε για δεκαετίες. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

 

   Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, σε μήνυμά του αναφέρει ότι «θα μας λείψει ένας μεγάλος δημοσιογράφος που αφιέρωσε τη ζψή του στα ελληνικά εθνικά θέματα και αποτελούσε μία σημαντική φωνή και παρουσία στην Ουάσιγκτον. Η ζωντάνια και το πάθος του, η αφοσίωση και διανόηση θα μας λείψουν».

 

   H Ελληνοαμερικανική Οργάνωση ΑΧΕΠΑ, δια του Προέδρου της Ike Gulas τόνισε: «Ο Λάμπρος ήτανε θεσμός στην Ουάσιγκτον, ως διπλωματικός ανταποκριτής διάφορων Ελληνικών και Ελληνοαμερικανικών ΜΜΕ επί σχεδόν 35 χρόνια. Το έργο το οποίο με ζήλο πρόσφερε αναφορικά με την διερεύνηση θεμάτων Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής, σε άπειρες ενημερώσεις τύπου και δημοσιογραφικές συνεντεύξεις στην Ουάσιγκτον, είναι ανεκτίμητης σπουδαιότητας. Ο Λάμπρος διασφάλιζε ότι κάθε θέμα που απασχολούσε την ομογένεια εγείρονταν πάντοτε στους εκπροσώπους των αξιωματούχων της Ουάσιγκτον που χαράζουν την πολιτική της χώρας. Του είμαστε όλοι ευγνώμονες για το έργο που με τόσο πάθος πρόσφερε ως δημοσιογράφος. Πάνω από όλα όμως ο Λάμπρος ήτανε ένας πολύ πρόσχαρος και εγκάρδιος άνθρωπος, που θα λείψει από τις μελλοντικές συσκέψεις και εκδηλώσεις μας στην Ουάσιγκτον και αλλού. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ πόσο υποστήριξε την ΑΧΕΠΑ και όλες τις άλλες Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις».

 

   Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον σημειώνει: «Ο Λάμπρος, που εργάστηκε ως Έλληνας ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον από το 1975, ήταν μια σημαντική φωνή και παρουσία στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήτανε επίσης αληθινός φίλος της Κύπρου. Το Κυπριακό όπως και τα άλλα θέματα του Ελληνισμού ήτανε πάντοτε κοντά στην καρδιά του. Ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, με εξαίρετο χαρακτήρα. Ο θάνατός του αφήνει ένα πραγματικό κενό στην δημοσιογραφία καθώς και στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Ο Λάμπρος θα λείψει σε όλους όσους τον γνωρίσαμε και σε όλους σε όσους χρησίμευσε ως μέντορας».

 

   Παρομοίως και η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον αναφέρει: «Ο Λάμπρος Παπαντωνίου αφήνει πίσω του πέρα από τους συγγενείς και φίλους ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην Ελληνική δημοσιογραφική παρουσία στην Ουάσιγκτον. Η μεγάλη γνώση, η εμπειρία, η καθολική αποδοχή από τους συνομιλητές του, αλλά και το πάθος του για την Ελλάδα και την ελληνικότητα θα τον κατατάξουν στην μνήμη ως έναν από τους σπουδαίους Έλληνες που έζησαν σε αυτή την γωνιά του πλανήτη». 

 

 

 

www.NOIAZOMAI.net

 

noiazomai@gmail.com