ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

24/7/2008

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ RAND ΑΙΤΙΟΛΟΓΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΚΕΜΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΙΣ «ΜΑΝΤΙΛΕΣ»

 

Ουάσιγκτων, του Λάμπρου Παπαντωνίου αποκλειστικά για το ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ

 

   Αμερικανικό φαίνεται ξεκάθαρα να είναι το σχεδιαζόμενο νέο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, παρά τις υποτονικές φραστικές διακηρύξεις, τόσο του Λευκού Οίκου, όσο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, περί υποστήριξης της Δημοκρατίας στην Τουρκία, χωρίς μέχρι στιγμής να βγουν ανοιχτά, ως οφείλουν, και να καταγγείλουν  την εκκολαπτόμενη στρατιωτική χούντα.

 

   Κατά τους καλά πληροφορημένους,  οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα της  νέας πολιτικής ανωμαλίας και σχεδιάζουν το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, για την ανατροπή της λαοπρόβλητης Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερντογάν, με το γελοίο αιτιολογικό, ότι έχει τάχα ισλαμική ατζέντα.

 

ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΙΔRΥΜΑ RAND

   Η πρόσφατη «ανάλυση» του Ιδρύματος RAND, που αποτελεί παρακλάδι της CIA «out of the field”, είναι λίαν αποκαλυπτική και αποτελεί, στην κυριολεξία, πόνημα οδηγιών προς ναυτιλλομένους.  Στην συγκεκριμένη περίπτωση απευθύνεται προς τους Τούρκους Στρατηγούς, αλλά και στους δικαστές, περί του πρακτέου, για την ανατροπή της Κυβέρνησης Ερντογάν, εδώ και τώρα.

   Η καθ’ όλα επιμελημένη αυτή πολυσέλιδη «ανάλυση», με τον πηχυαίο τίτλο «Η Ανατολή του Πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία», συνταγμένη από τους Angela Rabasa και F. Stephen Larabee, δίνει ξεκάθαρα το στίγμα, υπό μορφή δήθεν σεναρίου. Μας λένε ξεκάθαρα οι συντάκτες της, ότι δεν αποκλείουν και στρατιωτικό πραξικόπημα, είτε ήπιας μορφής, με την βοήθεια του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, είτε άγριας, με την κάθοδο των τανκς!!!  Οι  στρατιωτικοί θα  χρησιμοποιήσουν την απόφαση του Δικαστηρίου, για την σε εξαναγκασμό  παραίτηση της Κυβέρνησης Ερντογάν! Προβλέπουν δηλαδή κοινωνική αναταραχή, χωρίς να  εξηγούν πώς (κάτι που το είδαμε με τις τελευταίες συλλήψεις στην Τουρκία), κάτι που θα αναγκάσει τον στρατό να επέμβει δυναμικά και δια των όπλων, να απομακρύνει τον Ερντογάν από την εξουσία και να διαλύσει το κόμμα του, με το πρόσχημα, ότι ασκούσε αντικεμαλική και αντικοσμική δραστηριότητα. Στις 31 Μαρτίου 2008, γράφουν, το Συνταγματικό Δικαστήριο ψήφισε ομόφωνα να εξετάσει το κλείσιμο του κόμματος ΑΚP, επειδή πηγαίνει κόντρα με τις αρχές του κοσμικού χαρακτήρα της χώρας. Επιπρόσθετα, δεν αποκλείουν την στρατιωτική επέμβαση, αν το ΑΚP  πίεζε τα πράγματα για  μεγαλύτερη ισλαμική ατζέντα. Ο τουρκικός στρατός, μας λένε, έχει μεγάλη εμπειρία από επεμβάσεις. Περαιτέρω, επιστρατεύοντας την τουρκική κοινωνία εναντίον της Κυβέρνησης, όπως έκανε εναντίον του Μεχμετίν Ερμπαγκάν, το 1997, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το κάνει τώρα.  Και εξηγούν, πως ο Ερντογάν εξελέγη με το 47% των ψήφων, ενώ ο Ερμπακάν μόνο με το 21%. Έτσι, ο κ. Ερντογάν έχει μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη. Θα είναι η πρώτη φορά που ο στρατός δεν θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του τουρκικού λαού.

  Η έκθεση της  RAND συνετάγη ειδικά για τον Αμερικανό Υπουργό Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, στον οποίο και υποβλήθηκε, με την πλήρη υποστήριξη του Μεικτού Αμερικανικού Στρατιωτικού Επιτελείου, του Πολεμικού Ναυτικού, του Σώματος των Πεζοναυτών, όλων των Υπηρεσιών του Πενταγώνου και της Μυστικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας DIA. Εντυπωσιακός δε είναι ο κατάλογος όλων εκείνων, που συμβουλεύθηκαν και  βοήθησαν στη σύνταξη της «ανάλυσης», συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου δημοσιογράφου, Μεχμέτ Αλί Μπιράντ.

 

ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

   Υπάρχει και κεφάλαιο για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο οποίο γράφονται τα εξής: « Η Κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει την πολιτική της ύφεσης, που άρχισε το 1999. Πράγματι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι οι καλύτερες, όσο ποτέ άλλοτε, από την περίοδο του Βενιζέλου-Ατατούρκ, το 1930. Το εμπόριο και ο τουρισμός έχουν αυξηθεί. Η ενεργειακή συνεργασία ολοκληρώθηκε, με τον αγωγό που στοίχισε 300 εκ. δολάρια και συνδέει τον Καύκασο με την Ευρώπη. Η αυξημένη αυτή συνεργασία έχει δώσει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις μια νέα σημαντική δυναμική και ένα στοιχείο σταθερότητας, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος Ελληνοτουρκικής σύγκρουσης για την Κύπρο να έχει μειωθεί σημαντικά και το Κυπριακό είναι λιγότερο ενοχλητικό στις σχέσεις των δύο χωρών από ό,τι στο παρελθόν»…

 

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

   Στο μεταξύ, σύσσωμος ο Αμερικανικός Τύπος και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με σειρά από δημοσιεύματα και εκπομπές, αναφέρονται στην συνεχιζόμενη κρίση στην Τουρκία και επισημαίνουν τις απρόβλεπτες συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η δίωξη κατά των στελεχών του κόμματος ΑΚΡ και του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς θεωρείται δεδομένη πλέον η καταδίκη του.

   Ανάμεσα στ’ άλλα τονίζουν, πως  το απειλούμενο με απαγόρευση κυβερνητικό κόμμα αναζητά τρόπους για την έξοδο από την κρίση. Το ΑΚΡ έχει εγκαταλείψει, προς το παρόν, την τακτική της μετωπικής επίθεσης, στην προσπάθειά του να αποφύγει την απαγόρευσή του από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Παρά τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που καταδίκασε την δίωξη κατά του κυβερνώντος κόμματος, τα μέλη του θεωρούν βέβαιη την απαγόρευση λειτουργίας του  και την καταδίκη προσωπικά του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου αναμένεται να ληφθεί, το προσεχές φθινόπωρο, δεν αποκλείεται ωστόσο να ανακοινωθεί και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και μάλιστα μέσα στον Αύγουστο.

 

ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΙ ΚΕΜΑΛΙΣΤΕΣ

   Σε μια τέτοια περίπτωση, η αντιπαράθεση Κεμαλιστών - που αποτελούν μια κάστα, η οποία αντιπροσωπεύει λιγότερο από  2 εκατομμύρια Τούρκους, προσηλωμένους στον Κεμάλ Ατατούρκ- θα έλθει σε άμεση ρήξη με τα 76 και πλέον εκατομμύρια του τουρκικού λαού, χωρίς να αποκλείουν αιματοχυσία και εμφύλιο πόλεμο. Γράφουν συγκεκριμένα, ότι ο Τουρκικός Λαός δεν έχει μιλήσει ακόμη, αλλά ούτε και ο κ. Ερντογάν τον έχει καλέσει, επίσης, να υπερασπισθεί την παραπαίουσα Δημοκρατία. Η αντιπαράθεση παίρνει σοβαρότατες πλέον διαστάσεις, διότι οι ανεγκέφαλοι στρατηγοί, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, μεθοδεύουν άγριο στρατιωτικό πραξικόπημα. Μια αμερικανοκίνητη στρατιωτική Χούντα, όπως λέγεται πολύ χαρακτηριστικά.

 

ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ή ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

   Θεωρώντας δεδομένη την απαγόρευση, το ΑΚΡ ετοιμάζεται για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος για να το διαδεχθεί. Στην περίπτωση καταδίκης του Ερντογάν, εξετάζεται το σενάριο της διοργάνωσης μερικών βουλευτικών εκλογών, όπου ο σημερινός Πρωθυπουργός θα κατέλθει ως ανεξάρτητος. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ανώτατης επιτροπής εκλογών, η υποψηφιότητα αυτή θα ήταν νόμιμη. Η απώλεια ωστόσο της βουλευτικής ασυλίας του κ. Ερντογάν, θα μπορούσε να ακυρώσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ το ΑΚΡ, χωρίς τον ηγέτη του, θα μπορούσε να βυθισθεί σε μια εσωστρεφή κρίση. Η ισχυρή προσωπικότητα του Τούρκου Πρωθυπουργού είναι αυτή που διασφαλίζει τη συνοχή σε ένα κόμμα, που συνενώνει αντιτιθέμενα ρεύματα, όπως ισλαμιστές, εθνικιστές, φιλελεύθερους κλπ.

 

ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ

ΚΑΙ  ΝΕΟΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΙΛΚΕΡ ΜΠΑΣΠΟΥΓΚ

   Στις διάφορες πάλι αμερικανικές εκπομπές, λέγεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία των Στρατιωτικών και των Δικαστών, για την ανατροπή του Ρετζέπ Ερντογάν από την  εξουσία, με τον Αρχηγό του Μεικτού Τουρκικού Στρατιωτικού Επιτελείου, Γιασέρ Μπουγιουκανίτ, και τον επί θύραις αντικαταστάτη του, Στρατηγό Ιλκέρ Μπασμπούκ (που πρόσφατα αποκαλύφθηκε να προσκυνά το τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ και όχι το Κοράνι…), να διαβεβαιώνουν τους Αμερικανούς υποστηρικτές τους, σε όλα μάλιστα τα ανώτατα επίπεδα, ότι είναι σε θέση να επιβάλουν την τάξη, δια πυρός και σιδήρου!!! Δηλαδή να έλθουν δια των όπλων αντιμέτωποι με τον τουρκικό λαό!! Μέχρι αυτού του σημείου έχει φθάσει η αθλιότητά τους…

 

ΕΛΛΑΔΑ & ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΕΩΝ

   Τέλος, εάν οι έντεκα δικαστές αποφασίσουν να απαγορεύσουν το κόμμα και να αποκεφαλίσουν τον ηγέτη του, δημοφιλή Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ερντογάν, τότε σύμφωνα, με τους πολιτικούς αναλυτές, οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα καταστούν αναπόφευκτες και το αποτέλεσμά τους τελείως αβέβαιο.  Αποτέλεσμα, η Τουρκία να βυθισθεί όχι μόνο σε μεγάλη πολιτική κρίση και χάος, αλλά και σε κρίση εθνικής ταυτότητας, που θα έχει οδυνηρές συνέπειες και στην εδαφική της ακεραιότητα και οι επιπτώσεις θα γίνουν λίαν αισθητές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην μαρτυρική Κύπρο

 

 

 

 

www.noiazomai.net

 

noiazomai@gmail.com