www.NOIAZOMAI.net

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ ΣΕ ΣΚΟΠΙΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ…»

 

28/11/2008

   Συγχρονισμένες μοιάζουν οι κινήσεις Τουρκίας, Σκοπίων και Αλβανίας, στα θέματα δήθεν «Μειονότητων» και δήθεν «Περιουσιών» εναντίον της Ελλάδος, καθώς και ο Πρόεδρος της χιλιοευεργετηθήσης  από την Ελλάδα Αλβανίας, ο Σαλί Μπερίσα, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, δήλωσε ότι «το ζήτημα των Τσάμηδων δεν παύει να ισχύει, αλλά σε νομικό πλαίσιο»!

   Η δήλωση αυτή μεταφράζεται σε διεκδίκηση «περιουσιών» και «αποζημιώσεων», κατά το πρότυπο των Σκοπίων…, που καθοδηγούνται στο «νομικό» μονοπάτι από την Άγκυρα, που διαθέτει το “know how” και όλη την απαιτούμενη «ειδίκευση» και «τεχνογνωσία»!

 

 

 

ΔΙΦΟΡΟΥΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

   «Τσάμικο ζήτημα για την Ελλάδα δεν υπάρχει», απάντησε σχετικά ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο «συζητήσεως» «νομικών ή περιουσιακών ζητημάτων»…

 

Αλβανική Εφημερίδα που προβάλει ως κύριο θέμα το ότι η Ελλάδα δεν δέχεται «Τσάμικο», 28/11/2008 (!)

 

 

    Ολόκληρη η σχετική δήλωση του εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ (Αθήνα 27/11/2008), έχει ως εξής:

 

«κ. CAKA: Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έδωσε μια συνέντευξη σε μια σκοπιανή τηλεόραση και ερωτώμενος από δημοσιογράφους για δύο θέματα, το ένα είναι για το θέμα του ονόματος που ο Μπερίσα απάντησε ότι είμαι υπέρ της επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας μεταξύ των δύο χωρών και το δεύτερο για το θέμα του ζητήματος των τσάμηδων, που επίσης ο Μπερίσα απάντησε ότι το ζήτημα των τσάμηδων δεν παύει να ισχύει, αλλά σε νομικό πλαίσιο. Μάλιστα στο τελευταίο στην Αλβανία έχουν μεγάλες πιέσεις από κόμματα και οργανώσεις περί της συνεργασίας της κυβέρνησης Μπερίσα με τις ελληνικές αρχές, για το ζήτημα των τσάμηδων. Και μάλιστα είναι και θέμα «κοιμητήριων» των τσάμηδων εδώ στην Ελλάδα.

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ξεκινώ με το πρώτο. Είναι θετικές όλες οι δηλώσεις που γίνονται με σκοπό να ενισχύσουν την προοπτική επίλυσης του ζητήματος. Υπενθυμίζω ότι η άλλη πλευρά συνεχίζει περίπου δύο μήνες τώρα να μην έχει ορίσει διαπραγματευτή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο κατά της Ελλάδος για δήθεν παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

 

Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα που θέσατε. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν, βάσει διμερούς συμφωνίας, επιτροπές που συζητάνε διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Κατά πόσο οι επιτροπές αυτές θα συζητήσουν και νομικά ή περιουσιακά ζητήματα, θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαβουλεύσεων. Αλλά, όπως ξέρετε, για την Ελλάδα δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα

 

 

 

ΑΔΗΜΟΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ» ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

 

   Αλβανικοί κύκλοι, που συνδέονται στενά με το «εγχείρημα» του Κοσσόβου και την ιδέα της ενωμένης «Μεγάλης Αλβανίας» και παίζουν ρόλο στις εξελίξεις και την ποδηγέτηση της αλβανικής κοινής γνώμης, έχουν φτάσει στο σημείο να κυκλοφορούν και χάρτες  διαμελισμού της Ελλάδος στην περιοχή της ελεύθερης Ηπείρου μας!

 

   Οι οργανώσεις τους κινούνται εντός αλλά και εκτός της Αλβανίας, προσπαθώντας να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ξένων και το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης!

 

   Ακολουθούν τα προκαθορισμένα μονοπάτια που τους έχει χαράξει η Τουρκία, η οποία βλέπει τα Σκόπια και την Αλβανία, σαν αποσταθεροποιητικά εναντίον της Ελλάδας κράτη και ανέλπιστους συμμάχους της στα βόρεια σύνορά μας…

 

   Δεν είναι τυχαίο ότι εκτοξεύεται και από Σκόπια αλλά και από Αλβανικούς κύκλους η κατηγορία που βαραίνει την ίδια την Άγκυρα! Η «γενοκτονία»!

  

Κατά το πρότυπο των Σκοπίων, Αλβανικοί κύκλοι κατηγορούν την Ελλάδα για «Γενοκτονία» των «Τσάμηδων»…

 

 

  Έτσι έχουν φτιαχτεί ακόμη και τουρκικές αφίσες, προκειμένου να «στοιχειοθετηθεί» και να προβληθεί η «ενοχοποίηση» της Ελλάδος για δήθεν «Γενοκτονία εναντίον των Τσάμηδων»!!!

 

 

Αφίσα στα Τουρκικά και στα Αγγλικά για τη «Γενοκτονία» των «Τσάμηδων» από την Ελλάδα

 

 

ΟΙ ΚΟΙΝΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ

   Η πρόκληση Μπερίσα, δηλαδή η πρόκληση της επίσημης ΑΛΒΑΝΙΑΣ, που εκφράζεται από τον Πρόεδρό της, σηματοδοτεί τις εξελίξεις, που με δεδομένη την ισχνή και θολή θέση της Αθήνας, διαγράφονται απόλυτα ανησυχητικές!

 

   Το 1ο ΣΤΑΔΙΟ των κοινών Αλβανο-Σκοπιανο-Τουρκικών διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδος, είναι η «δημιουργία του ζητήματος» (δηλώσεις αξιωματούχων, κρατικών παραγόντων).

 

   Το 2ο ΣΤΑΔΙΟ είναι η διεθνής κυκλοφορία του ζητήματος (Διεθνή ΜΜΕ, ημερίδες, ενημερωτικές συναντήσεις, διεθνή φόρα, «ανθρώπινα δικαιώματα»)

 

   Το 3ο ΣΤΑΔΙΟ η διακίνηση (προπαγάνδα) του θέματος εντός της Ελλάδας και η εύρεση «συμμάχων»! (με επιπρόσθετο στόχο την ταύτιση των αγνών πατριωτικών δυνάμεων με καταδικαστέες πράγματι ακραίες οργανώσεις, πρόσωπα και κομματικούς χώρους, για την συκοφαντική κοινωνική και δημοσιογραφική απομόνωσή τους)

 

   Το 4ο ΣΤΑΔΙΟ η διεθνής νομική προσφυγή! (γιγάντωση)

 

   Αποτέλεσμα όλων αυτών των συντονισμένων κινήσεων είναι η πλήρης διπλωματική παράλυση της Ελλάδος, η διεθνής απομόνωσή της και η δημιουργία διεθνούς κλίματος εναντίον της, για να περιέλθει σε θέση αποσυντονισμού και αδυναμίας!

 

   Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο σε καμία περίπτωση, το γεγονός ότι και οι τρεις χώρες έχουν λερωμένη της θέση τους και είναι ένοχες ως προς την Ελλάδα. Και συγκεκριμένα:

   Η Τουρκία με την καταπίεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της περιουσίας του, καθώς και με τον διωγμό της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο, Κωνσταντινούπολη και την τρομακτική Γενοκτονία συνολικά περίπου 1.500.000 Ελλήνων!!!

   Τα Σκόπια με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 250.000 τουλάχιστον Ελλήνων, στους οποίους απαγορεύει ακόμη και την ελληνική κατάληξη των βίαια αλλαγμένων επιθέτων τους!

   Η Αλβανία με τον συστηματικό διωγμό και την τρομοκρατία 400 έως 600.000 Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και την αρπαγή των περιούσιων τους!

   Επομένως οι κινήσεις των τριών αυτών χωρών, έχουν μια κοινή συνισταμένη, που αποτελεί συν τοις άλλοις και προληπτικό αντίμετρο σε περίπτωση πιθανής (και επιβαλλόμενης) διεκδίκησης των ελληνικών δικαίων στις χώρες αυτές!

    Έτσι αντί να ζητά η Ελλάδα, που έχει εκεί υπαρκτές και όχι φανταστικές μειονότητες, ζητούν οι άλλοι…

 

 

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

   Δυστυχώς η κατάσταση στη Βόρειο Ήπειρο ειδικότερα, μια περιοχή που η τελική διευθέτησή της έχει παραπεμφθεί επίσημα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων – νικητριών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήτοι Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Αγγλίας (όπως και το λήξαν πλέον ζήτημα της επανένωσης των Γερμανιών), είναι τραγική και έχει ξεφύγει από κάθε «πρόνοια» της Αθήνας!

 

 

ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ

   Στο Αργυρόκαστρο π.χ. ο Δήμος διεκδικεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία ένα μεγάλο οικόπεδο, λίγο έξω κοντά στο κέντρο της πόλης και δίπλα στον οδικό άξονα Κακαβιάς-Αργυροκάστρου, αρνούμενος να δώσει άδεια ανέγερσης Καθεδρικού Ναού και Νηπιαγωγείου!


   Η Μητρόπολη Αργυροκάστρου έχει καταφύγει στα Δικαστήρια, αλλά η υπόθεση κωλυσιεργεί με το αιτιολογικό ότι οι Αλβανοί δήθεν να θέλουν να μετατρέψουν το συγκεκριμένο οικόπεδο σε χώρο πρασίνου και παιδική χαρά… Και επί τρία και πλέον χρόνια, αρνούνται να φέρουν την υπόθεση έκδοσης άδειας για ανέγερση οικοδομής στον συγκεκριμένο χώρο, στο αρμόδιο Πολεοδομικό Συμβούλιο! Και αφού αναγκάστηκαν ύστερα από τόσες πιέσεις και αγώνα να φέρουν το θέμα εκεί, το Πολεοδομικό Συμβούλιο χωρίς να επιτρέψει διάλογο και χωρίς να λάβει υπόψη τα τεχνικά στοιχεία που προσκόμισε ο μηχανικός της Μητρόπολης, απέρριψε το αίτημα!

 

 

ΝΙΒΙΤΣΑ - ΚΑΚΟΜΑΙΑ

   Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στην παράλια ζώνη της Βορείου Ηπείρου, όπου ο φετινός Νοέμβριος (2008) σημαδεύτηκε από την αγωνιώδη προσπάθεια των κάτοικων του χωριού Νίβιτσα (λίγο πιο πάνω από τους Αγίους Σαράντα), να διαφυλάξουν την γη τους αλλά και την ορθόδοξη κληρονομιά τους στην περιοχή της Κακομαίας ακρογιαλιάς, όπου και βρίσκεται το ομώνυμο Μοναστήρι. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν όταν

 

Ο φυσικός και γραφικός όρμος της Κακομαίας ανάμεσα σε Χειμάρρα και Αγίους Σαράντα

 

οχήματα και μηχανήματα της εταιρίας η οποία παρανόμως έχει λάβει άδεια ανέγερσης Τουριστικού Συγκροτήματος, προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο και να ξεκινήσουν εργασίες.

   Οι Έλληνες κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν και απέκλεισαν τον δρόμο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συμπλοκές αρχικά με την Αλβανική Αστυνομία και έπειτα με τους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας Αλβανικής Κατασκευαστικής Εταιρείας, οι οποίοι στο σύνολό τους φαίνεται πως είναι πρώην κατάδικοι και καταζητούμενοι!

   Οι ανεπίτρεπτες συμπλοκές είχαν σαν αποτέλεσμα μικροτραυματισμούς ακόμη και ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών καθώς και συλλήψεις 9 ατόμων από τα οποίους 4 τέθηκαν υπό κράτηση. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Δημογέροντας του χωριού, Κλεομένης Μπαντζάρης.

 

  

   Την τουριστική επένδυση έχει σχεδιάσει η φημισμένη και ανυποψίαστη Γαλλική Club Med, που σκόπευε να κατασκευάσει εκεί ένα μεγάλο, σύγχρονο Τουριστικό Θέρετρο 700 στρεμμάτων, δυναμικότητας 700 κλινών, με 350 υπερπολυτελείς βίλες, πισίνες, χώρους αθλήσεων, καταστήματα, κινηματογράφο, συνολικού ε προϋπολογισμού 75 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια έκταση που όμως ανήκει σε Βορειοηπειρώτες! Το Τουριστικό Θέρετρο προβλεπόταν μάλιστα να λειτουργούσε για έξι μήνες κάθε χρόνο!

 

   Η Club Med είχε αναθέσει το κατασκευαστικό μέρος (χτίσιμο) στην Αλβανική Riviera, η οποία προσπάθησε να ξεκινήσει με μπράβους τα παράνομα έργα, που έχουν όλη την άνεση να «νομιμοποιούν» κάθε τόσο αυθαίρετα και προκλητικά τα Τίρανα, προσπαθώντας να αρπάξουν κάθε δικαίωμα και κάθε μέλλον από τους κατατυραννισμένους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και τα παιδιά τους!

 

   Αναμένεται δε κλιμάκωση των Αλβανικών αυθαιρεσιών σε όλη την παράλια Βόρεια Ήπειρο, αφού τα Τίρανα επέλεξαν ήδη μια γαλλικό-κροατική επιχείρηση για να εκτελέσει ένα ερευνητικό Πρόγραμμα στον Τουρισμό, υποστηριγμένο από την Παγκόσμια Τράπεζα, με στόχο να προσελκύσουν 1,25 εκατομμύρια επισκέπτες στην περιοχή μέχρι το 2012…

 

 

   Υπενθυμίζεται πάντως ότι το 1984, ανώτερο στέλεχος της Club Med είχε δεχθεί πυροβολισμούς από τους συνοριακούς φύλακες των αλβανικών ακτών, όταν επεχείρησε να πατήσει στην ξηρά, μετά από κατάδυση στον ίδιο ακριβώς όρμο της Κακομαίας

 

 

ΤΟ ΥΠΕΞ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ…

   Παρόλα αυτά και ενώ ήταν σε εξέλιξη οι κινητοποιήσεις των Βορειοηπειρωτών στην τελική τους φάση από τις 22 Νοεμβρίου και είχαν γίνει ήδη επεισόδια και συλλήψεις, το Ελληνικό ΥΠΕΞ εμφανίστηκε να μην ξέρει τίποτα στις 27 Νοεμβρίου! Θαυμάστε τις απαντήσεις στην Ενημέρωση των Δημοσιογράφων:

 

«κ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ: Στη Χιμάρα, απ’ ό,τι καταγγέλλει η Ένωση Χιμαριωτών, υπάρχει σε εξέλιξη πάλι απ’ την Αλβανική Κυβέρνηση μία επιχείρηση αρπαγής ακινήτων που ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς της μειονότητας. Και μάλιστα οι Χιμαριώτες καταγγέλλουν ότι έχουν αφήσει τα σπίτια τους και έχουν πάει στα κτήματά τους προκειμένου να τα προστατέψουν από την εταιρεία την οποία έχει προσλάβει η κυβέρνηση και κάνει τις απαλλοτριώσεις. Υπάρχει κάποιο σχόλιο; Θα γίνει κάποια παρέμβαση απ’ την Ελληνική Κυβέρνηση;

 

κ. Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Κατά καιρούς, οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Χιμάρας έχουν αντιμετωπίσει άλλοτε σοβαρά, άλλοτε λιγότερο σοβαρά προβλήματα που αφορούν στην ασφάλεια των περιουσιών τους.

 

Χωρίς να έχω αυτή τη στιγμή την πληροφορία στην οποία αναφερθήκατε μιλώντας περισσότερο απ’ την εμπειρία μου, έχοντας υπηρετήσει στην Πρεσβεία μας στα Τίρανα, γνωρίζω ότι σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις η Ελληνική Πρεσβεία ενημερώνεται άμεσα και κάνει όλες τις ενέργειες, έχει άμεση επικοινωνία με τις αλβανικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα Εάν υπάρξει κάτι νεότερο επί του συγκεκριμένου, θα σας ενημερώσω.» Αθήνα 27/11/2008

 

   Τα σχόλια περιττεύουν, αλλά και δείχνουν ότι οι Βορειοηπειρώτες τίποτε δεν έχουν να περιμένουν από την επίσημη Αθήνα, που αδιαφορεί για τα πάντα… πάντα…

 

   Γι΄ αυτό ακριβώς ο Μπερίσα θέτει και πάλι θέμα «Τσάμηδων».

  

   Εμείς;

 

 

 

 

www.NOIAZOMAI.net

 

noiazomai@gmail.com