www.NOIAZOMAI.net

ΒΓΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ…ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ

 

Πλαίσιο κειμένου: τι είναι ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
 Υφαλοκρηπίδα είναι η προέκταση της ακτής κάτω από τη θάλασσα. Ο βυθός δηλαδή ο οποίος αποτελεί συνέχεια της ακτής. 

μέχρι που φτάνει η ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ
  Η υφαλοκρηπίδα (την οποία υπερκαλύπτει πλέον η ΑΟΖ) και σύμφωνα με το σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μπορεί να φτάσει πλέον έως και τα 200 ν.μ.!
  Σε περίπτωση που παρεμβάλλεται και άλλο κράτος ή κράτη, η εκατέρωθεν υφαλοκρηπίδα ορίζεται έως τη μέση της σχετικής αποστάσεως των παρακτίων κρατών ή νήσων. Π.χ. ελληνικά νησιά και τουρκικά παράλια.

τι δικαιώματα ασκούνται επί της ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ
  Επί της υφαλοκρηπίδας ασκεί το παράκτιο κράτος εκμετάλλευση επί του υποθαλάσσιου βυθού (π.χ. άντληση πετρελαίου, μαργαριτάρια, κοράλλια, σφουγγάρια). Γι΄ αυτό και έχει μεγάλη οικονομική αξία.

άλλο πράγμα είναι η
ΑΙΓΙΑΛΙΤΙΔΑ ΖΩΝΗ;
  Ναι. Η Αιγιαλίτιδα Ζώνη ή Χωρικά Ύδατα, είναι η θαλάσσια ζώνη γύρω από κάθε νησί ή ηπειρωτική ακτή, όπου το παράκτιο κράτος έχει απόλυτη κυριαρχία και θεωρείται εθνικό έδαφος, όπως και η ξηρά. Τα Χωρικά Ύδατα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, μπορούν να φτάνουν έως τα 12 ναυτικά μίλια (1 ν.μ.=1852 μέτρα).
  Η Ελλάδα πριν τη ρύθμιση αυτή του Διεθνούς Δικαίου, είχε ορίσει ως Χωρικά της Ύδατα τα έξι (6) ναυτικά μίλια (Εξαμίλια…), αλλά πλέον δικαιούται για την ασφάλεια των νήσων και των ακτών της, καθώς και την οικολογική προστασία τους, να προχωρήσει έως τα 12 μίλια.
  Επειδή δε ο Εναέριος Χώρος της χώρας είναι 10 ναυτικά μίλια, τα χωρικά ύδατα θα πρέπει να ταυτιστούν με την εθνική κυριαρχία στον αέρα και να οριστούν τουλάχιστον στα 10 ν.μ., με αναφαίρετο το δικαίωμα των 12.ν.μ.

 Η Τουρκία θεωρεί παράνομα και παράλογα την επέκταση των 12 ν.μ. «αιτία πολέμου», παρότι η ίδια έχει Ζώνη 12 μιλίων στον Εύξεινο Πόντο!
  Η επέκταση βέβαια εξασφαλίζει και ασφαλίζει πολλές περιοχές της αμφισβητούμενης σήμερα παρανόμως από την Τουρκία Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας, πράγμα που θα σήμανε άμεση και ανεμπόδιστη άντληση ελληνικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων, όπως π.χ. στη Θάσο.
  Από την άλλη, η επέκταση των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας, διασφαλίζει την έγκαιρη και απόλυτα αποτελεσματική άμυνα των νησιών μας, έναντι της αμείωτης και βεβαιωμένης τουρκικής απειλής. 


Πολύ σημαντικό:
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ, ΕΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΤΗΣ ΥΔΑΤΑ!

Διότι στην ουσία
Η ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ!

Εδώ φαίνεται στόχευε η Τουρκική πολύ καλά ζυγισμένη κίνηση, να ζητήσουν μέσω ενός ευρωπαϊκού πλοίου, το ποια περιοχή δεν είναι ελληνική υφαλοκρηπίδα… για να παγιδεύσουν την ελληνική πλευρά μελλοντικά χρησιμοποιώντας τις απαντήσεις της…

www.NOIAZOMAI.net

Η εξέλιξη όπως μεταδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου 15/11/2008 από το Mega

 

16/11/2008

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ο ΜΑΥΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Και πάλι στο στόχαστρο της Τουρκίας το Αιγαίο, όπου κρύβονται τα πολύτιμα και ζωτικά πια για την παγκόσμια οικονομία «Μαύρα Μαργαριτάρια», τα πολύτιμα δηλαδή πετρελαϊκά κοιτάσματα, που αρχίζουν από την Θάσο και κατεβαίνουν ως την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής!

 

Το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Μαλένε Όστερβολντ

 

Αυτή τη φορά η Τουρκία, με νοικιασμένο ερευνητικό σκάφος από τη Νορβηγία, το Μαλένε Όστερβολντ, από το πρωί της περασμένης Παρασκευής (14 Νοεμβρίου 2008), επιχείρησε έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου 80 ναυτικά μίλια νότια της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο), σε διεθνή μεν ύδατα, ως προς τη διέλευση, αλλά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ως προς την οικονομική εκμετάλλευση και κυριότητα του υποθαλάσσιου χώρου του βυθού!

 

Η Τουρκική Φρεγάτα ΓΚΕΝΤΙΖ, F 495, με θέση ελικοπτέρου

 

ΕΝΟΧΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Το ερευνητικό σκάφος συνοδευόταν από Τουρκικό Πολεμικό πλοίο, τη Φρεγάτα Γκεντίζ, που σημαίνει ότι τόσο οι Τούρκοι, όσο και οι Νορβηγοί γνωρίζαν εκ των προτέρων ότι θα υπάρξει ελληνική αντίδραση! Άρα είχαν επίγνωση της παρανομίας τους εκ των προτέρων!

 

Η Κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, ελληνικής σχεδίασης & κατασκευής

 

ΑΓΡΥΠΝΟΣ «ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ»

Από την πρώτη στιγμή πράγματι έσπευσε στην περιοχή η ελληνική Κανονιοφόρος Πολεμιστής, που ενημέρωσε δια του ασυρμάτου το νορβηγικό πλοίο ότι πραγματοποιεί παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε βυθό δηλαδή που ανήκει στην Ελλάδα!

Αντί όπως να απαντήσει ο Νορβηγός Πλοίαρχος, απάντησε ο Τούρκος Κυβερνήτης της Φρεγάτας, λέγοντας ότι το πλοίο είναι ερευνητικό, εφοδιασμένο με άδεια από την Τουρκία (!) και ότι τάχα η υφαλοκρηπίδα δεν είναι ελληνική!

Φυσικά εάν οι έρευνες ήταν νόμιμες και η υφαλοκρηπίδα δεν ήταν ελληνική, τότε δεν θα χρειαζόταν και η ισχυρή, υψηλή προστασία ολόκληρης πολεμικής Φρεγάτας…

 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΕΥΡΩΝ

Η ανταλλαγή μηνυμάτων δια του ασυρμάτου συνεχίστηκε για πολλές ώρες την Παρασκευή, σε έναν συνεχή πόλεμο νεύρων, με τον Πολεμιστή να μην τους αφήνει από τα μάτια του, φροντίζοντας να κάνει απόλυτα κατανοητή την ελληνική θέση ακόμα και στους πλέον δύσπιστους…

Τελικά, μετά από διαβήματα της Αθήνας στην Άγκυρα και με εντολή του Νορβηγού Πρέσβη το ερευνητικό πλοίο αποχώρησε τα μεσάνυχτα μαζί με τη …σκιά του.

 

ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΑΝ

   Επειδή όμως οι Τούρκοι δεν κάνουν τυχαίες κινήσεις αλλά προγραμματισμένες, επανήλθαν ξεκούραστοι την άλλη μέρα, το πρωί του Σαββάτου (15-11-2008), μαζί με το νορβηγικό πλοίο, επιχειρώντας και πάλι να αμφισβητήσουν τα ελληνικά δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

 

ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ

   Και ενώ η Αθήνα άρχιζε πάλι τα διαβήματα και προς την Τουρκία και προς τη Νορβηγία, η Τουρκική Φρεγάτα κινήθηκε απειλητικά προς τον Πολεμιστή, που προσπάθησε να πλησιάσει το νορβηγικό σκάφος για να εξακριβώσει εάν πραγματοποιεί την παράνομη έρευνα του!

   Τελικά λίγες ώρες αργότερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Νορβηγός πλοίαρχος διαμήνυσε μέσω ασυρμάτου ότι θα αναστείλει τις έρευνες, ζητώντας όμως να του υποδειχθεί σε ποιες περιοχές και σε ποιες συντεταγμένες δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει έρευνες(Mega).

   Αυτή ήταν άλλη μια πονηρή ενέργεια των Τούρκων, που θέλαν να πάρουν μέσω ευρωπαϊκού πλοίου, μιαν απάντηση που ίσως θα «καθόριζε» την υφαλοκρηπίδα και θα ενεργοποιούσε τα τουρκικά σχέδια σε βάρος της Ελλάδας.

   Έτσι έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα, που πιάστηκε αδιάβαστη, προκειμένου να εξεταστεί η παγίδα και να δοθεί η πρέπουσα απάντηση και οι ορθές συντεταγμένες, που καθορίζουν στην ουσία την ελληνική υφαλοκρηπίδα…

 

ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΕ ΒΛΑΒΗ…

   Ωστόσο τα πλοία δεν έχουν απομακρυνθεί (Κυριακή), ενώ σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το νορβηγικό πλοίο επικαλέστηκε βλάβη, λόγω της οποίας «δεν μπορεί» δήθεν να μετακινηθεί από την κρίσιμη περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

 

   Υπενθυμίζεται πάντως ότι μόλις πριν δυόμιση εβδομάδες, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γκιουνούλ παρακολούθησε στη Θεσσαλονίκη τη Στρατιωτική μας Παρέλαση, κάνοντας κάποιους βιαστικούς να μιλήσουν για αλλαγή σελίδας…

   Δυστυχώς διαψεύστηκαν …

 

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=958391&lngDtrID=244

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=1409427

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=61165

http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=47277780

 

 

 

www.NOIAZOMAI.net

 

noiazomai@gmail.com